Grupul austriac a aratat ca valoarea participatiilor la Investkredit Bank si Volksbank Romania s-a depreciat masiv, cu 700 milioane euro, ca urmare a situatiei de pe pietele financiare, precum si a crizei datoriilor, scrie france24.com.

Astfel, pierderea totala a grupului Volksbank pentru 2011 este estimata la 900 milioane euro – plus sau minus 150 milioane euro in functi de evolutia pietelor financiare, a precizat CEO bancii, Gerald Wenzel.

Per total, pierderile institutiei in acest an ar putea trece de un miliard de euro.

„La nivel consolidat, in IFRS, ne asteptam la o pierdere cuprinsa intre 500 milioane euro si 750 milioane euro”, a explicat Wenzel.

Erste Bank a anuntat luni ca estimeaza pentru 2011 rezultat negativ de 700-800 milioane euro, pe fondul crizei datoriilor din zona euro.

Citeste si:

„Situatia economica din Europa se inrautateste in fiecare zi. Acest lucru ne-a determinat sa facem compromisuri cu privire la expunerea pe datoriile suverane si pe alte participari, motiv pentru care rezultatatele financiare ale Volksbank vor fi afectate. In opinia noastra, aceste masuri au fost necesare pentru a ne pregati pentru conditiile economice dificile care vor veni”, a explicat Wenzel.

Grupul a decis totodata ca fuziunea dintre Volksbank si Investkredit Bank sa nu mai aiba loc in acest an, iar ca ajutorul de stat de 300 milioane euro acordat de statul austriac sa nu fie rambursat in 2011.

Presedintele Volksbank Romania, Johann Lurf, a declarat recent ca banca ar putea primi o majorare de capital, cuprinsa intre 100 si 200 milioane euro, pentru a acoperi pierderile din anii trecuti.

„Ne-am curatat portofoliul de credit in ultimii doi ani cand nu am acordat imprumuturi. Prin acesta majorare de capital, indicatorul de solvabilitate va creste la 18%, calculat in contabilitatea locala, si vom fi astfel pregatiti in eventualitatea unui an dificil”, a completat Lurf.

Volksbank Romania a trecut pe profit in luna iulie, afisand un rezultat net de peste 6 milioane euro, calculat potrivit standardelor IFRS, comparativ cu o pierdere inregistrata in primul semestru.