Reintroducerea plafonului pentru contributiile sociale pentru pensii la nivelul de cinci ori salariul mediu brut pe economie reprezinta un stimulent util pentru atragerea de manageri de top talentati in Romania, spune Madalina Racovitan (foto), partener in Departamentul de Taxe al KPMG.
“Cu toate acestea securitatea sociala reprezinta in continuare o povara semnificativa pentru angajatori, mai ales tinand seama de faptul ca nivelul prestatiilor oferite in schimb este limitat”, a precizat Racovitian.

Potrivit ultimului studiu KPMG privind impozitul pe veniturile persoanelor fizice si cotele de contributii sociale la nivel international, anul trecut au avut loc de doua ori mai multe schimbari decat anul acesta.

Desi exista diferente semnificative intre sub-regiuni, majoritatea modificarilor legate de cotele de impozit pe veniturile persoanelor fizice au avut loc in statele europene.

Cota medie inregistrata la nivelul Europei de Est, putin peste 17%, reprezinta mai putin de jumatate din cota aplicabila in alte sub-regiuni europene. Acesta este rezultatul initiativelor de mentinere a unor cote fixe de impozitare, in general la un nivel scazut.

In 2011, tendinta statelor din Europa de Est de a pastra cote de impozit relativ scazute a fost subliniata si prin trecerea Ungariei de la un sistem de impunere progresive cu cota maxima de 32% la un sistem bazat pe o cota unica de 16%.

Conform KPMG, desi introducerea plafonului pentru contributii sociale a fost o schimbare binevenita, Romania inca se numara printre tarile cu cele mai mari cote de contributii de asigurari sociale cumulate la nivel de angajat si angajator, fiind pe locul 18 dintr-un numar de 87 de tari participante la studio, luand in calcul un nivel al venitului brut anual de 100.000 dolari.

“Din acest punct de vedere Romania surclaseaza multe dintre tarile europene mai dezvoltate, cum ar fi Norvegia (locul 29), Spania (locul 30) si Marea Britanie (locul 35). Date fiind beneficiile limitate pe care sistemul de securitate sociala romanesc le ofera in comparatie cu aceste tari, pozitia Romaniei in clasament aduce motive de ingrijorare. In clasamentul privind cotele de contributii sociale cumulate pentru angajat si angajator pentru un venit brut anual de 300.000 dolari, Romania ocupa locul 24 din 85 de tari analizate, depasind din nou multe economii dezvoltate ca cea a Marii Britanii (locul 26), Germania (locul 44) si Olanda (locul 50)”, a explicat Daniela Oprescu, director al echipei de International Executive Services in cadrul KPMG.

Racovitian a mentionat ca ceea ce nu arata insa aceste clasamente este faptul ca in Romania, persoanele cu venituri mici suporta cote efecte de impozitare ridicate, mai ales in comparative cu nivelurile pe care cetatenii altor state le suporta.

“As incuraja guvernul Romaniei sa continue politica de reducere a cotelor de contributii sociale, inceputa anul trecut si introducerea plafonarii pentru toate tipurile de contributii sociale la un nivel rezonabil (inclusiv pentru asigurarile sociale de sanatate si de somaj). O asemenea masura ar fi de natura sa amelioreze nivelul de conformitatea a contribuabililor cu prevederile legislative si, pe termen lung, va genera venituri mai mari pentru diversele bugete de asigurari sociale”, a adaugat Racovitian.

Studiul KPMG Individual Income Tax and Social Security Rate Survey 2011 este un studiu transfrontalier privind impozitul pe veniturile persoanelor fizice si cotele de securitate sociala ce foloseste date istorice valabile pentru perioada 2003 - 2011. Raportul acopera 96 de tari si se concentreaza asupra celui mai inalt nivel al impozitului pe veniturile persoanelor fizice datorat bugetului de stat.

1. Credeti ca in Romania munca este supraimpozitata?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri