Injectia de lichiditate s-a realizat printr-o operatiune repo, scrie Mediafax.

Dealerii cred ca banii ar fi fost atrasi de doua banci de stat pentru a fi plasati, ulterior, in depozite la Ministerul Finantelor, care in ultima perioada nu a reusit sa imprumute cat si-a propus.

"Probabil ca se continua aceasta politica de finantare indirecta a Ministerului Finantelor, iar daca in ultima perioada a tot fost o singura banca careia BNR ii acorda imprumuturi prin repo si apoi acea banca depunea banii in depozite la Finante era deja cam batator la ochi si au zis sa fie doua banci acum. Este posibil sa fi fost cele doua banci de stat (CEC si Eximbank - n.r.). In piata dobanzile sunt sub cea de la BNR, iar daca o banca ar vrea sa imprumute bani de la altele ar fi mai ieftin sa ia direct de la alte banci decat de la BNR", a comentat un dealer.

Reprezentantii EximBank au precizat, ulterior, ca banca nu a fost implicata in licitatia repo.

"EximBank nu a participat la operatiunea repo organizata astazi de BNR si nici nu a intrat in relatii bilaterale cu Ministerul Finantelor Publice pentru finantarea nevoilor temporare ale acestuia", a declarat Oana Nuta, directorul de PR&Marketing al EximBank.

Bancile comerciale au afisat in prima parte a sedintei interbancare de luni dobanzi de 5,17% - 5,67% pentru plasamentele pe termen de o saptamana, usor peste cele de vineri, de 5,08% - 5,58%, insa sub dobanda de politica monetara a BNR, de 6,25%.

Citeste si:

Banca centrala a imprumutat in septembrie o singura institutie de credit cu suma de peste 4 miliarde lei prin doua licitatii repo, chiar daca si atunci dobanzile din piata erau mai reduse decat cea practicata de BNR. Cea mai mare operatiune repo din acest an a fost realizata in data de 16 august, cand BNR a injectat in piata 3,2 miliarde lei, dar atunci au participat la operatiune cinci banci.

De la mijlocul lunii septembrie, Finantele au atras imprumuturi mai reduse decat valorile programate, intrucat nu au acceptat sa plateasca randamente in crestere.

Totodata, Ministerul Finantelor a respins din septembrie pana la mijlocul lunii octombrie trei licitatii din zece pentru vanzare de titluri de stat pentru ca a considerat ca sunt prea mari costurile de imprumut. Licitatiile programate pentru octombrie abia acopera titlurile care ajung la maturitate in aceasta luna, de aproape 4 miliarde de lei.

Chiar daca Finantele au acceptat in august si septembrie dobanzi in crestere, planul de finantare nu a fost indeplinit. Ministerul a imprumutat in septembrie 3,13 miliarde lei, mult sub valoarea programata, de 4,7 miliarde lei.

Trezoreria intentioneaza sa vanda luni obligatiuni cu maturitate la doi ani de 800 milioane lei.

In cadrul operatiunilor repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.