Creditarea din anii 2006 – 2007 nu se va mai intoarce, intrucat in acea perioada toate tarile inregistrau crestere economica, iar o situatie similara este greu de crezut ca va mai aparea in urmatorii ani, a declarat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, directorul general al Garanti Bank, Murat Atay.
„Este foarte greu sa estimezi daca ritmul creditarii din anii de boom economic va reveni, dar, dupa parerea mea, acele zile din 2006 – 2007 nu se vor mai intoarce. La acel moment nu exista criza. Toate tarile cresteau si este greu sa mai ajungem la o asemenea situatie. In urmatorii ani este dificil sa mai vedem o crestere economica mondiala”, a precizat Murat Atay.

Garanti Bank a demarat ofensiva pe zona de retail abia in 2007, desi activeaza pe piata romaneasca de 12 ani, insa a inregistrat in perioada de criza cresteri de doua cifre pe partea de creditare.

Dupa primele noua luni din 2011, valoarea portofoliului de credite era de 860 milioane euro, in urcare cu 10% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

„Spre deosebire de concurenta, in 2009 si 2010 am investit in Romania si am facut trei achizitii de la GE Money. Totodata, ne-am marit reteaua, de la 40 la 78 de unitati, si cel mai important, ne-am schimbat statutul – de la sucursala la subsidiara – si am intrat sub supravegherea BNR”, a explicat Atay.

Acesta a spus ca banca a deschis in acest an 10 unitati si ca va continua sa isi mareasca reteaua si in 2012, dar totul va depinde de conditiile pietei.

Suntem oportunisti, ultimele doua unitati – cea din zona Lipscani din Bucuresti si cea din Ploiesti - le-am deschis desi nu aveam in plan acest lucru, dar am obtinut un pret bun. Cred ca in Romania exista prea multe sucursale bancare. Noi nu vrem sa crestem neaparat pe partea de retea, vrem mai degraba sa ne dezvoltam canalele alternative, precum bancomatele sau internet banking-ul”, a afirmat seful Garanti Bank.

Murat Atay a mentionat ca populatia ar trebui sa se imprumute in moneda in care isi obtin veniturile si ca romanii au inteles in ultima perioada acest lucru, dupa ce au vazut cum a evoluat cursul leu – euro.

In urma cu trei ani, Banca Nationala afisa un nivel de 3,73 lei pentru un euro, iar, in prezent, moneda nationala s-a depreciat cu 16%, pana la un curs de 4,33 lei/euro.

„Imprumuturile neperformante reprezinta o problema a sistemului bancar, in special pe partea de retail, unde oamenii sunt supraindatorati. Din aceasta cauza bancile s-au orientat catre IMM-uri si segmentul corporate. Inainte de a oferi un credit trebuie sa te uiti atent la capacitatea de plata a unui client. In Turcia, cine este platit in lire ii este interzis sa se imprumute in monede straine”, a adaugat Murat Atay.

Directorul general al Garanti Bank a precizat ca Romania va inregistra o crestere economica de 1,5% in acest an si de peste 2% in 2012 si ca socurile externe reprezinta, in acest moment, principala amenintare pentru economie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri