“Desi reclamatiile au scazut cu aproape 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, aspectele sesizate, in special in ceea ce priveste asigurarea RCA, raman o problema pe care ne-am propus sa o rezolvam inclusiv prin intensificarea verificarilor privind modul de instrumentare si plata a dosarelor de dauna de catre societati”, precizeaza Constantin Buzoianu, presedintele CSA.

Cele mai multe reclamatii inregistrate au fost aferente asigurarilor generale, respectiv de 4.689, adica 95,93% din total. Din acestea, reclamatiile privind asigurarile obligatorii RCA au reprezentat 73,59% fiind in numar de 3.597. In pofida numarului ridicat, reclamatiile pe RCA reprezinta doar 0,08% din totalul contractele incheiate, respectiv 1,4% din dosarele de dauna deschise.

Printre societatile de asigurare care au inregistrat un numar mai mare de reclamatii sunt Euroins, Carpatica si Astra. Cele trei societati detin impreuna o cota de 36,9% din totalul pietei RCA.

Citeste si:

"Cei trei asiguratori au platit despagubiri, in primele noua luni ale acestui an, de aproximativ 450 milioane lei, pentru un numar total de peste 110.000 dosare. Sesizarile primite de CSA au reprezentat circa 2,0% din daunele achitate de cele trei companii", a mai precizat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

In ceea ce priveste asigurarile de viata, s-au inregistrat 199 de reclamatii, adica 4,07% din total.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, EIOPC - Comitetul European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari.