Cea mai mare banca din sistem, BCR, a introdus recent un nou tip de credit de consum in lei, la o dobanda de 18,5%/an (si o DAE putin peste 22%). Este vorba de un credit pentru nevoi personale nenominalizate pana la echivalentul a 10.000 euro pe o perioada de maxim 10 ani (dublu fata de valoarea uzuala pana acum pentru acest tip de imprumut). Oferta bancii pune umarul la incercarea autoritatilor de a convinge populatia sa aleaga imprumutul in lei in locul celui in valuta (cresterea rezervelor minime obligatorii are de asemenea rolul de a descuraja creditul in valuta).

Sa spunem ca banca avea si un credit pentru nevoi personale in vaaluta, produs mediatizat intens (Maxicredit), valoarea impumutului fiiind de pana la 20.000 euro sau dolari. In acest caz insa, solicitantul trebuia sa garanteze cu o proprietate imobiliara, cea ce nu este cazul in locul creditului in lei. Cu alte cuvinte, banca isi asuma un risc ceva mai mare oferind acest impummut garantat doar cu veniturile socitantului (daca acesta isi pierde serviciul, nu are proprietati sau bunuri valorificabile si a cheltuit totii banii, banca ramane cu buzele umflate).

Cat de atractiva este aceasta dobanda ? Depinde de perioada pe care o luati in calcul. Avand in vedere tendinta de apreciere a leului, o dobanda de 10-13% in euro ramane mai avantajoasa decat una de 22% in lei. Si asta pentru ca pe termen scurt cursul de schimb poate bate pasul pe loc. O crestere puternica a acestuia ar putea sa apara doar in ipoteza in care econommia da semne de slabiciune iar banii care intra in tara atrasi de perspectiva liberalizarii contului de capital si apropiatei aderari la UE se vor retrage brusc. In acest context, la nivelurile actuale de dobanda, daca doriti un credit de consum pe termen scurt, de 1-2 ani, nu ocoliti imprumutul in euro. Pe termen mai lung, peste 5 ani, se pot lua in calcul ambele variante (creedit in lei sau in euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri