"Bugetul pentru 2012 se va intinde atat cat ne va permite plapuma. Romania nu isi poate permite derapaje populiste si nu are voie sa riste nimic, pentru a nu ajunge in situatia Greciei. Trebuie pornit de la politici extrem de echilibrate si ratonale", a spus Boc.

Intrebat daca in aceste conditii pot exista asteptari pentru reducerea contributiilor sociale anul viitor, seful Guvernului a aratat ca, la acest moment, sansele ca o astfel de masura sa fie luata in calcul in constructia bugetara sunt foarte putine.

El a aratat de asemenea ca o majorare a salariilor in sectorul bugetar va depinde de nivelul cresterii economice.

Potrivit acestuia, initial, in primavara, Guvernul agrease cu CE o prognoza de crestere economica 3,5-4% pentru 2012, in baza careia a si fost conceput proiectul legii bugetului de stat, dar acum va trebui sa aiba loc discutii "la un alt nivel, dupa aceasta revizuire a prognozei de crestere economica pentru intreaga UE".

Citeste si:

Emil Boc a adaugat ca autoritatile romane se afla in plina negociere cu CE, iar reprezentantii Comisiei de Prognoza, Institutul National de Statistica discuta cu oficialii CE despre revizuirea prognozei de crestere economica a Romaniei pentru 2012.

Pentru acest an, guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%. Estimarea actuala pentru cresterea de anul viitor este de 3,5-4%.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat insa recent ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.