Boc, despre bugetul pe 2012: Ne vom intinde cat ne permite plapuma

Bugetul pentru anul viitor se va intinde "atat cat permite plapuma" si va include politici rationale, fiind foarte putine sanse pentru o reducere a contributiilor de asigurari sociale, in timp ce o majorare a salariilor pentru bugetari va depinde de cresterea economica, a declarat premierul Emil Boc, informeaza Mediafax.

"Bugetul pentru 2012 se va intinde atat cat ne va permite plapuma. Romania nu isi poate permite derapaje populiste si nu are voie sa riste nimic, pentru a nu ajunge in situatia Greciei. Trebuie pornit de la politici extrem de echilibrate si ratonale", a spus Boc.

Intrebat daca in aceste conditii pot exista asteptari pentru reducerea contributiilor sociale anul viitor, seful Guvernului a aratat ca, la acest moment, sansele ca o astfel de masura sa fie luata in calcul in constructia bugetara sunt foarte putine.

El a aratat de asemenea ca o majorare a salariilor in sectorul bugetar va depinde de nivelul cresterii economice.

Potrivit acestuia, initial, in primavara, Guvernul agrease cu CE o prognoza de crestere economica 3,5-4% pentru 2012, in baza careia a si fost conceput proiectul legii bugetului de stat, dar acum va trebui sa aiba loc discutii "la un alt nivel, dupa aceasta revizuire a prognozei de crestere economica pentru intreaga UE".

Emil Boc a adaugat ca autoritatile romane se afla in plina negociere cu CE, iar reprezentantii Comisiei de Prognoza, Institutul National de Statistica discuta cu oficialii CE despre revizuirea prognozei de crestere economica a Romaniei pentru 2012.

Pentru acest an, guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%. Estimarea actuala pentru cresterea de anul viitor este de 3,5-4%.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat insa recent ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri