Liderii europeni, reprezentantii FMI si membrii Bancii Centrale vor anunta miercuri decizia finala in privinta Greciei si planul prin care vor salva regiunea de crizei deficitelor. Euro s-a apreciat recent, ca urmare a promisiunilor oficialilor europeni, dar investitorii sunt mai sceptici, se arata intr-un raport Admiral Market.
In urma unui sondaj efectuat de JP Morgan printre investitorii institutionali din SUA, Europa si Japonia, ce urmaresc protectia impotriva riscului valutar, acestia aspteapta un declin de circa 6% al monedei europene fata de principala contraparte, dolarul, pana la nivelul 1.30 la finele anului.
Raportul arata ingrijorare printre executivii americani, ca urmare a volatilitatii din ultima perioada, ce a dus la o protectie de 64% a expunerii din piata valutara, in scadere fata de cei 76% de anul trecut, in timp ce pentru 2012 se asteapta o injumatatire a protectiei.

“Companiile americane intervievate au declarat ca reducerea protectiei impotriva riscului valutar in viitor este cauzata de criza deficitelor din zona euro. Europenii si-au protejat doar 20% din expunere in acest an, fata de 60% anul trecut, anticipand slabiciunea propriei valute. Speculatorii, ce domina piata valutara, sunt in acelasi sentiment si asteapta o continuare a declinului inceput in septembrie”, se mai arata in raportul citat.

Conform ultimului raport publicat vineri de Comisia pentru Tranzactionare Futures, ce reglementeaza piata derivatelor si ofera date despre pozitionarea participantilor, numarul vanzatorilor este la cel mai ridicat nivel dupa Mai 2010, cand Eur/Usd a atins minimul 1,20.

“Speculatorii au in general dreptate, dar nu imediat, astfel ca sentimentul negativ extrem fata de euro duce paradoxal la o apreciere pe termen scurt, fiind mai probabil un avans spre 1.40 si chiar 1.43 pentru Eur/Usd, inaintea unui declin de proportii. Evolutia pozitiva a pietelor financiare este dependenta de planul de salvare al oficialilor europeni, ce trebuie sa indeplineasca simultan doua obiective cheie: reducerea deficitului bugetar al Greciei la nivele acceptabile si convingerea pietelor ca atat Grecia cat si celelalte state au o sansa de reducere a datoriilor, iar in al doilea rand ca nimeni nu are de suferit si planul propus va asigura stabilitatea sistemului bancar in ciuda pierderilor recente, dar si evitarea acestora la urmatoarele achizitii de bonduri” a explicat analistul Admiral Markets, Cristian Cochintu.

P. Urmatorul pas va consta cel mai probabil in masuri pe termen scurt menite sa calmeze pietele si sa castige timp, insa tensiunile vor continua pana cand investitorii vor fi pe deplin convinsi ca guvernele sunt solvabile si capabile sa rezolve problema deficitelor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri