Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca insistenta cu care abordeaza subiectul recapitalizarii bancilor din zona Euro este data de evaluarile diferite facute de UE si FMI cu privire la suma necesara acestei operatiuni, FMI sustinand ca e nevoie de 200 miliarde euro, in timp ce UE, de 100, informeaza Mediafax.
Seful statului a afirmat ca a ridicat problema recapitalizarii bancilor din statele din regiunea Euro duminica, in Consiliul European si sambata in reuniunea PPE.

"Nu am pus sub semnul intrebarii cifra acreditata, de a se pune la dispozitia bancilor 100 de miliarde de euro pentru recapitalizare sau capitalizare. Eu am pus in discutii altceva - daca sumele cu care sunt capitalizate bancile care au nevoie de capitalizare acopera si nevoia acestora sau a noastra ca filialele lor din Romania sa-si mentina nivelul de expunere de anul acesta si anul viitor. Am luat in discutia de astazi si acest subiect, l-am mandatat pe ministrul de Finante ca, dincolo de sustinerea mea din Consiliul de ieri, la consiliul ECOFIN de miercuri dimineata sa insiste pentru introducerea unui paragraf care sa vizeze si crearea conditiilor de mentinere a expunerii bancilor care activeaza in Romania, fata de Romania", a declarat Traian Basescu.

El a explicat ca insitenta sa pe acest subiect este cauzata de evaluarile diferite ale Uniunii Europene si ale FMI cu privire la nivelul sumelor necesare recapitalizarii bancilor din statele Euro.

"Aici trebuie sa stiti ca insistenta mea pentru a se crea acest culoar in ECOFIN este pentru ca, dupa ECOFIN, se intalneste Consiliul European, la ora 18:00, miercuri, pentru a vedea propunerile care se fac pentru grupul statelor din zona euro si care va incepe dupa ce se termina Consiliul European. Sigur ca mi-ar fi mult mai usor daca se reuseste constientizarea acestei probleme in ECOFIN si sa vina un document care sa ridice problema. Daca in ECOFIN nu se reuseste introducerea unei astfel de atentionari, va trebui sa incerc s-o rezolv in Consiliu. Dar sediul problemei este acolo unde toti oamenii inteleg despre ce se vorbeste, la intalnirea ministrilor de Finante. Aici, nu pot sa nu fac mentiunea de unde alerta noastra. Evaluarea europeana este ca bancile europene ar avea nevoie de o capitalizare de circa 100 de miliarde, 109 miliarde, mai exact, iar evaluarea FMI este ca ar avea nevoie de 200 de miliarde. Si, atunci, in analiza mea a intrat si faptul ca s-ar putea ca evaluarea europeana sa nu tina cont de nevoia de mentinere a expunerii pe statele non-euro. Si, de aici, pozitiile noastre", a conchis seful statului roman.

Seful statului a anuntat, duminica, la Bruxelles, ca va avea marti o intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta in mod deosebit legat de utilizarea fondurilor europene.

Basescu a declarat de asemenea, in conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, ca a atentionat in mod expres ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro in romaneasca.

"Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca, pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro. Si asa, intarzierea in decizii ne-a creat probleme deosebite si in ceea ce priveste chiar finantarea deficitelor si a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns sa ne imprumutam la preturi mai mari, deci la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era stabilizata macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat masuri la timp in ceea ce priveste Grecia", a spus seful statului.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se va afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, iar cele mai importante teme de pe agenda de lucru vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri