Contributia virata de la bugetul public de pensii catre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste de la 3% la 3,5% din venitul lunar brut al contributorilor la sistem in anul 2012, a declarat Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc.
"Presiunea pe bugetul public de pensii este urias, in conditiile in care avem un deficit de 15 miliarde de lei. Insa, daca nu s-ar fi realizat reforma am fi avut un deficit structural de peste 21 de miliarde de lei" a declarat Andreea Paul Vass (foto), la o conferinta APAPR pe tema pensiilor private.

Ea a daugat ca nivelul contributiei virate de la bugetul public de pensii catre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste de la 3% la 3,5% din venitul lunar brut al contributorilor la sistem in anul 2012, prevedere deja inclusa in proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat de anul viitor.

"Prin legislatia adoptata in domeniul pensiilor se asigura sustenabilitatea financiara a sistemului de pensii pe termen mediu si lung si s-a s-a impus, in acelasi timp, principiul contributivitatii", a spus Vass.

Potrivit legislatiei in vigoare, contributia virata catre Pilonul II creste in fiecare an cu cate 0,5 puncte procentuale, pentru a asigura dezvoltarea graduala a sistemului, pastrand in acelasi timp la un nivel suportabil costurile pentru finantele publice ale Romaniei.

Calendarul initial, prevedea o crestere pentru cota de contributie pentru Pilonul II din veniturile lunare brute in 2011 de 3,5%, iar in 2012 aceasta urma sa ajunga la 4%

De la lansare si pana in prezent, randamentul mediu anualizat al investitiilor realizate de fondurile de pensii din Romania a fost de 12,1% pentru cele obligatorii (Pilonul II), fata de o inflatie medie anuala de 5,3%. De asemenea, randamentul mediu anualizat pentru fondurile de pensii facultative (Pilonul III) a fost de 7,4%, fata de o inflatie medie anuala de 6,1%.

Activele totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private la sfarsitul trimestrului III 2011 erau de 6,2 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro), in crestere cu 33,05% fata de sfarsitul anului 2010. Comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut cresterea a fost de 48,25% (crestere cu 45,33% raportat la moneda euro), iar fata de luna precedenta, cresterea a fost cu 2,19%.

La sfarsitul primului semestru din 2011, erau active noua fonduri de pensii administrate privat: Alico, Aripi, AZT Viitorul Tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital.

De asemenea, un numar de 13 fonduri de pensii facultative erau active pe Pilonul III: AZT Moderato, AZT Vvivace, BCR Prudent, BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, OTP Strateg, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil si 10 administratori autorizati de catre CSSPP.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri