"In Romania, sectorul imobiliar este inca intr-o situatie de stagnare relativa, iar bancile vor continua, probabil, sa fie prudente in activitatea de creditare, data fiind proportia de credite neperformante din portofoliile acestora, dupa cum reiese din sondaj", a declarat Ori Efraim, partener si coordonatorul Departamentului de real estate al KPMG in Romania.

El spune ca exista anumite semne de reinnoire a interesului, in special din partea dezvoltatorilor chinezi.

"Ca in multe alte sectoare, dezvoltatorii chinezi au identificat imediat oportunitatile prezente pe piata romaneasca si acopera anumite goluri lasate de investitorii mai precauti, care au fost mai reticenti fata de pietele emergente dupa 2008", a mai spus Efraim.

Citeste si:

Finantarea imobiliara in Europa Centrala si de Est (ECE) a dat semne de revigorare in ultimele 12 luni, dar evolutia pietei continua sa ramana incerta. Comparativ cu anul 2010, a avut loc o crestere considerabila a tranzactiilor imobiliare, insa aceste investitii au fost extrem de diferite, in functie de tara si clasa de active.

KPMG a realizat un sondaj in randul unui numar de peste 50 de banci din regiune pentru a evalua perspectivele finantarii bancare a sectorului imobiliar in ECE.

Comparativ cu anul 2010, un numar mult mai mare de banci din toate tarile considera ca, in majoritatea cazurilor, creditele neperformante pot fi gestionate cu succes prin restructurare. Bancile sunt interesate mai mult de restructurarea creditelor neperformante decat de executarea acestora si continua sa prefere finantarea proiectelor generatoare de venit in locul celor de dezvoltare.