"Daca am ucide creditul in valuta, finantarea creditului pentru locuinte ar disparea. Bineinteles ca si riscul valutar prezinta probleme, dar aici este vorba de mixaj. Dar a opri toate finantarile in valuta este o mare eroare", a spus Isarescu, potrivit Mediafax.

BNR a pregatit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populatiei la creditele in valuta.

Potrivit proiectului de regulament, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

Citeste si:

Presedintele Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM, Aurel Saramet, a declarat saptamana trecuta ca FMI a cerut ca limitarea creditului in valuta sa fie aplicata doar pentru creditul de consum.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a declarat recent ca noul regulament al BNR va fi aplicat, probabil, din luna decembrie. Ghetea a mentionat ca BNR si bancile au avut doua runde de "negocieri", din care a reiesit ca noul regulament ar urma sa se aplice pentru creditele de consum, nu si pentru imprumuturile pentru locuinte.