Guvernatorul BNR Mugur Isarescu sustine ca ar fi o mare eroare ca toate imprumuturile in valuta sa fie oprite, iar "uciderea" creditului in moneda straina ar determina disparitia finantarii pentru locuinte.

"Daca am ucide creditul in valuta, finantarea creditului pentru locuinte ar disparea. Bineinteles ca si riscul valutar prezinta probleme, dar aici este vorba de mixaj. Dar a opri toate finantarile in valuta este o mare eroare", a spus Isarescu, potrivit Mediafax.

BNR a pregatit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populatiei la creditele in valuta.

Potrivit proiectului de regulament, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

Presedintele Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM, Aurel Saramet, a declarat saptamana trecuta ca FMI a cerut ca limitarea creditului in valuta sa fie aplicata doar pentru creditul de consum.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a declarat recent ca noul regulament al BNR va fi aplicat, probabil, din luna decembrie. Ghetea a mentionat ca BNR si bancile au avut doua runde de "negocieri", din care a reiesit ca noul regulament ar urma sa se aplice pentru creditele de consum, nu si pentru imprumuturile pentru locuinte.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Crestere de pana la 60% a valorii impozabile a cladirilor in 2020