Erste ajunge la pierderi de 1,5 miliarde euro in T3

Erste a inregistrat o pierdere de 1,5 miliarde euro in trimestrul trei, fața de un profit de 367 milioane euro in perioada similara din 2010, ca urmare a amortizarii fondului comercial, constituirii de provizioane in Ungaria si costurilor legate de modificarea portofoliului CDS la valoarea justa, noteaza Mediafax.

Dupa primele noua luni ale anului Erste a raportat o pierdere neta dupa plata intereselor minoritare de 973 milioane euro, fata de un profit net de 633,8 milioane euro in perioada similara a anului precedent.

"In urma anuntului preliminar privind trimestrul al treilea din 2011, de pe 10 octombrie, au existat temeri privind portofoliul nostru CDS. Astfel, am reactionat si ne-am redus portofoliul de la 5,2 miliarde euro la finele lunii septembrie la 0,3 miliarde euro in prezent, fara un impact negativ la nivelul contului de profit si pierdere", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare pentru primele noua luni din 2011.

Venitul net din dobanzi a crescut in primele noua luni cu 0,9%, la 4,13 miliarde euro, iar incasarile din taxe si comisioane au scazut cu 1,3%, la 1,35 miliarde euro.

Incasarile nete din tranzactionare, influentate in mod negativ semnificativ de volatilitatea portofoliului CDS, s-au situat la 37,4 milioane euro, in scadere cu 87,1% comparativ cu cele inregistrate in primele noua luni ale anului trecut.

Modificarea portofoliului CDS la valoarea justa a condus la diminuarea profitului operational cu 8,8%, de la 2,88 miliarde euro la 2,63 miliarde euro in primele noua luni ale acestui an. Raportul cost/venit s-a situat la 52,4% la finele lunii septembrie, mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, de 49,9%.

Costurile de risc au crescut cu 17%, de la 1,58 miliarde euro in primele trei trimestre, la 1,86 miliarde euro, evolutie determinata in mare parte de necesitatea constituirii de provizioane suplimentare in Ungaria.

Totalul activelor s-a majorat cu 5% in perioada ianuarie-septembrie, la 216,1 miliarde euro.

Capitalul propriu al Erste Group se situa la sfarsitul lunii septembrie la 11,9 miliarde euro, iar capitalul Core Tier 1 la 10,6 miliarde euro, in scadere fata de nivelul de la finele lunii decembrie de 11 miliarde euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri