Care sunt industriile VEDETA in viziunea lui Isarescu: Auto, IT si vinul

Sectorul auto, domeniul informatic si chiar segmentul vinului reprezinta industrii in care Romania a inregistrat performante, datorita capitalului tehnologic si al unui management bun, a precizat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Oficialul a explicat ca, odata cu aceasta criza, Romania inchide un ciclu de afaceri, in care unii antreprenori au avut un avantaj din start in urma privatizarilor sau a relatiilor cu statul.

“Se incheie un ciclu in care aceste relatii erau importante, de acum inainte o sa vorbim de competitivitate. In Romania am vazut ca performanta a depins de industriile unde s-a venit cu capital tehnologic, management, asa cum sunt industria auto, mai vedem acest lucru si in industria IT si chiar in industria vinului. Avem nevoie de munca si de manageri performanti, iar toate acestea trebuie sa aiba in centrul lor inovatia”, a mentionat Isarescu, la o conferinta organizata de ziarul Bursa.

Guvernatorul BNR a spus ca deficitele vor persista si in perioada urmatoare, cu mentiunea ca acestea ar trebui pastrate in limite rezonabile.

“In batalia pentru a asigura competitivitate, este nevoie de capital, de investitii straine. Romania nu are economisiri interne, nici ca volum, nici ca structura, suficiente pentru a asigura un ritm de dezvoltare rezonabil si sustenabil”, a adaugat Mugur Isarescu.

Acesta a declarat ca in 2001, dupa ce nu a mai ocupat postul de prim-ministru al Romaniei, a scris un articol in care a aratat ca un deficit extern mai mare de 4%-6% nu este sustenabil, insa in perioada 2007-2008 s-a ajuns la un nivel de 14%.

„Exista un automatism in balanta de plati, daca intrarile de capital sunt mari, bineinteles ca sectorul privat beneficiaza de acest lucru, se imprumuta mai mult cu ganduri bune, dar drumul spre iad este pavat cu ganduri bune, cum spunea Dante. La acel deficit de 8% al sectorului privat s-a mai adaugat vreo 6%, daca nu pe baze structurale 8% deficit al sectorului public, si s-a ajuns la 14%. Repet obsesiv aceasta judecata ca sa intelegem cat de importante sunt politicile economice anticiclice in masura in care ele pot sa fie facute pentru a evita recesiuni de amploare”, a afirmat guvernatorul BNR.

Isarescu a adaugat ca Romania trebuie sa inregistreze o crestere economica care sa dea posibilitatea populatiei de a economisi mai mult, fara a consuma mai putin.

Citeste si Isarescu: Batalia finala pentru prosperitate se da la nivelul firmelor


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri