BNR a aprobat regulamentul privind creditele pentru populatie. Vezi aici cand intra in vigoare

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Regulamentul intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial si va fi disponibil, dupa publicare, pe pagina de internet a BNR.

"Regulamentul urmareste echilibrarea acordarii de credite noi in moneda nationala fata de cele in valuta, ceea ce va contribui la consolidarea stabilitatii financiare si la asigurarea proactiva a capacitatii debitorilor neacoperiti la riscul valutar de a-si onora obligatiile de restituire a imprumuturilor contractate. Se are in vedere reflectarea cu acuratete in preturile serviciilor financiare a riscurilor pe care acordarea de credite in valuta catre debitorii neprotejati fata de riscul valutar le incumba atat pentru acestia, cat si pentru bancile comerciale creditoare", potrivit unui comunicat al BNR.

Banca Nationala spune ca regulamentul este in linie cu principiile general acceptate la nivelul Uniunii Europene privind creditarea in valuta si reflectate in recomandarile Comitetului European pentru Risc Sistemic publicate la 21 septembrie 2011.

Potrivit BNR, regulamentul va incorpora criterii mai exigente pentru acordarea creditelor de consum, insa nu vor fi afectate creditele in valuta pentru care atat destinatia, cat si garantiile aferente sunt de natura imobiliara.

Banca centrala mai arata ca prin acest regulament se imbunatateste mecanismul de informare si avertizare a clientilor cu privire la riscurile aferente imprumuturilor in valuta si consecintele materializarii riscurilor valutar si de dobanda.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri