Aproximativ 100 de societati dintre emitentii actuali de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Rasdaq au potential pentru a fi tranzactionate pe piata reglementata a bursei rezultata din fuziunea celor doua piete organizate, a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica, citat de Rompres.

Pe actuala bursa, care se va numi "piata reglementata", vor fi admise la tranzactionare societatile care au avut anul trecut o capitalizare de peste un milion de euro si care indeplinesc o serie de criterii de lichiditate stabilite de BVB, precum si obligatiile de informare si raportare prevazute de legislatia pietei de capital.

BVB va administra si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), pe care vor fi listate actiunile societatilor care nu sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata, dar care indeplinesc anumite conditii de lichiditate si care au fost listate la BVB sau pe Rasdaq.
Piata Rasdaq se afla in faza finala a unui proces de restructurare. Dintre toate societatile tranzactionabile in prezent, sunt selectate acelea care indeplinesc cerintele pentru tranzactionarea pe piata reglementata, iar celelalte vor fi tranzactionate pe sistemul alternativ, cu reguli mai lejere.
Potrivit estimarilor directorului general al BVB, Stere Farmache, in final vor fi tranzactionate pe piata reglementata 55 din cele 60 de societati actuale listate la BVB, la care se vor adauga circa 30-40 de societati de pe Rasdaq.

Citeste si:

Bursa de Valori a fost autorizata la sfarsitul lunii ianuarie ca operator de piata, care administreaza doua piete - piata reglementata si ATS. ATS va cuprinde si o sectiune distincta, unde vor fi tranzactionate actiunile care nu indeplinesc criteriile de listare pe cele doua piete mentionate. Piata reglementata cuprinde actiunile companiilor de prim rang, impartite pe mai multe categorii - categoria I, unde sunt cotate cele mai lichide actiuni, ale societatilor cele mai performante si care au un capital social de minimum opt milioane de euro, categoria a II-a, care cuprinde actiunile societatilor cu un capital social de minimum doua milioane de euro, si categoria Plus, care poate cuprinde actiuni atat de la categoria I, cat si de la categoria a II-a, dar ai caror emitenti sunt obligati sa transmita catre investitori mult mai multe raportari si mai detaliate, referitoare la activitatea lor, decat ceilalti emitenti.