Comisia de pensii private (CSSPP) a redus cu 0,13 puncte procentuale, la 1,22%, estimarea privind ponderea activelor fondurilor de pensii private in PIB la finele acestui an, dupa ce in trimestrul al treilea fondurile au avut randamente negative ca urmare a scaderii actiunilor de la bursa.www.mediafax.ro
"Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns la 30 septembrie la 6,2 miliarde de lei (5,8 miliarde de lei in cazul fondurilor de pensii private obligatorii - Pilonul II si 0,4 miliarde de lei in cazul fondurilor de pensii facultative - Pilonul III), astfel ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB ajungand la 1,14% la data mai sus mentionata, informeaza Mediafax..

La finalul anului 2011, ponderea activelor totale in PIB este preconizata sa ajunga la 1,22%", se arata intr-o analiza a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In luna mai, intr-o analiza aferenta primului trimestru, Comisia a estimat ca ponderea activelor in PIB va ajunge la 1,35% la finele anului. Trei luni mai tarziu, in august, CSSPP anticipa ca activele fondurilor de pensii vor atinge 1,29% din PIB la 31 decembrie 2011.
In toate estimarile Comisiei, analistii institutiei au luat in calcul un PIB de 544,426 miliarde de lei in acest an, avand ca sursa proiectia Ministerului Finantelor Publice.

"Avand in vedere ca ponderea actiunilor tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti in totalul activelor fondurilor de pensii este de 8,47% la data de 30 septembrie, variatia indicilor BET-C si BET-FI are un impact semnificativ asupra valorii unitare a activului net al fondurilor de pensii administrate privat. Din analizarea datelor se constata faptul ca exista o corelatie directa intre indicii bursieri si evolutia activului unitar al fondurilor de pensii administrate privat, totusi impactul volatilitatii pretului actiunilor fiind diminuat de diversificarea portofoliului investitional al fondurilor de pensii private", se mai spune in analiza.

In intervalul iulie-septembrie, potrivit datelor CSSPP, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au consemnat, in medie, o scadere a valorilor unitatilor de fond de 1,43%, pe fondul deprecierii actiunilor listate din portofolii.

Individual, scaderile celor 9 fonduri de pensii s-au situat intre 0,58% si 2,19%, cele mai ridicate fiind inregistrate de cele cu expuneri mai mari pe actiuni, respectiv ING (-2,19%) si Generali (-2,06%).

Totusi, rezultatul investitional consemnat in primele noua luni ale acestui s-a mentinut pozitiv pentru toate fondurile.
Pe de alta parte, activele nete s-au majorat cu 426 de milioane de lei in al treilea trimestru, in conditiile in care contributiile virate celor 9 fonduri au insumat 528 milioane de lei in intervalul mentionat.

In al treilea trimestru, activele nete ale fondurilor de pensii private (Pilonul II si III) au crescut cu 7,67%, la 6,2 miliarde de lei.
"In structura, activele fondurilor de pensii nu au inregistrat modificari semnificative fata de trimestrul II al anului 2011. La nivelul titlurilor de stat se observa o crestere in cel de-al treilea trimestru de la 66,23% la sfarsitul lunii iunie 2011, la 68,58% la sfarsitul lunii septembrie", se arata in analiza CSSPP.

In perioada analizata, ponderea obligatiunilor in total active a scazut, aceeasi tendinta manifestandu-se si in cazul actiunilor, care au coborat ca pondere la 11,12% la 30 septembrie, de la 13,43% in iunie.

"Aceasta scadere a ponderii actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti se explica prin scaderea valorii de piata a actiunilor listate pe fondul turbulentelor existente la nivelul Uniunii Europene si intensificarii crizei datoriilor suverane. Indicele BET a inregistrat, in perioada analizata, o scadere de 21,19% fata de ultima zi de tranzactionare a trimestrului II din 2011. Ponderea actiunilor cotate la bursele de valori din statele membre UE a scazut la 2,64% la finele lunii septembrie, de la 3,05% in iunie", se mai spune in analiza CSSPP.

Pe de alta parte, nivelul depozitelor a consemnat o crestere, atingand 9,18% din totalul activelor la finele trimestrului III, fata de 8,55% cat se inregistra la sfarsitul lunii iunie.

La fondurile de pensii private obligatorii sunt inscrisi 5,4 milioane de participanti, iar la cele facultative aproape 250.000 de persoane.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri