Soldul cardurilor valide in circulatie a crescut cu 1,4 milioane in decembrie 2005 fata de decembrie 2004, tranzactiile realizate prin acest mijloc ajungind la nu mai putin de 10 miliarde de dolari. Ritmul de crestere al numarului de carduri ajunge la 24,4% pe an, potrivit BNR.
Cifrele date publicitatii recent de organizatiile internationale de plata arata ca, la 30 septembrie 2005, in piata se inregistrau peste 6,7 milioane de carduri. Rezulta ca media lunara de crestere din ultimele trei luni ale anului trecut a fost in jur de 150.000 de carduri. Specialistii apreciaza insa mai mult cit de tranzactionate sint cardurile respective si mai putin numarul cardurilor puse in circulatie. „Dupa parerea mea, daca ajungi la 50-60% pe luna - carduri active - si tot cred ca este mult“, a declarat Catalin Parvu, presedintele Romanian Fraud Forum, citat de site-ul No-cash.

80% la salariati

„Avem 4,8 milioane de salariati si este clar ca nu toti au carduri. Probabil ca procentul celor care detin un card, din cei care lucreaza, este undeva la 80%, ceea ce inseamna 3,8 milioane de carduri cu adevarat active“, a mai precizat sursa citata.

La 30 septembrie, organizatiile internationale de plata au raportat ca in 12 luni s-au efectuat peste 125 de milioane de tranzactii in valoare totala de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Numerarul mai rezista 10 ani

In Europa nu se va mai folosi numerar in mai putin de 10 ani, sint de parere 52% dintre cei care poseda card de debit si are au participat la o cercetare de piata realizata de compania MasterCard Europe.

CEC a emis deja 18.000 de carduri

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a emis, de la intrarea pe piata cardurilor, pe 10 decembrie 2005, pina la sfirsitul lunii ianuarie, peste 18.000 de carduri de debit, atit pentru persoane fizice, cit si pentru persoane juridice, potrivit Directiei de comunicare. CEC are o rata a dobinzii de 14% pe an la descoperitul de cont pe cardul de salarii, o retea de peste 1.000 de locatii de eliberare numerar, iar comisionul pentru ridicarea de numerar din reteaua CEC este zero.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »