O noua amanare: Mariajul Alpha Bank - EFG Eurobank, blocat

Bancile elene Alpha Bank si EFG Eurobank, prezente si in Romania, vor organiza noi adunari ale actionarilor in noiembrie pentru aprobarea fuziunii dintre cele doua institutii de credit, dupa ce vineri nu au reusit, pentru a doua oara, sa intruneasca cvorumul necesar votului, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

Cvorumul necesar vineri a fost de 50%, dupa ce la precedentele sedinte ale Alpha si EFG, de la inceputul saptamanii trecute, pragul minim a fost de doua treimi din actionari.

Amanarea adunarilor actionarilor din lipsa de cvorum este o situatie obisnuita in Grecia, din cauza nivelul ridicat de participare impus pentru primele adunari.

"A fost lipsa de cvorum, asa ca va avea loc o a treia adunare a actionarilor la 15 noiembrie, cand cvorumul necesar va fi de 20%", a declarat un oficial Alpha Bank pentru Reuters.

La EFG Eurobank, adunarea actionarilor a fost de asemenea amanata din lipsa de cvorum, potrivit unui oficial al bancii.

La sfarsitul lunii august, Alpha Bank si Eurobank au incheiat un acord de fuziune, tranzactia urmand sa fie finantata si de Autoritatea pentru Investitii din Qatar, care va injecta capital in noul grup prin cumpararea unor obligatiuni convertibile.

Afectate de retrageri de depozite, reducerea ratingului de tara si cresterea creditelor neperformante in cel de-al patrulea an consecutiv de recesiune, bancile grecesti se afla intr-o situatie delicata. Guvernul le-a indemnat la preluari si fuziuni pentru a-si inlesni accesul la pietele interbancare de credit.

Actiunile bancilor elene au scazut puternic de la inceputul anului, declinul fiind peste cel al bursei de la Atena. Indicele sectorului bancar a pierdut 74%, in timp ce bursa pe ansamblu 46%.

Pe bursa de la Atena, actiunile Alpha Bank se aflau in scadere cu 2,8% la 13:30, iar cele ale EFG Eurobank cu 5,3%.

EFG Eurobank si Alpha Bank, care ocupa locurile doi si trei pe piata bancara din Grecia, vor forma cea mai mare institutie de credit din Europa de Sud-Est, cu active combinate de aproximativ 140 miliarde euro. Actionarii Alpha Bank vor detine 57,7% din noul grup, iar cei ai EFG Eurobank 42,5%. Fuziunea va avea loc prin absorbtia EFG Eurobank de catre Alpha Bank. Tranzactia va avea loc prin schimb de actiuni, la 5 titluri Alpha pentru 7 titluri Eurobank.

Capitalul noului grup va fi consolidat prin emisiunea unor obligatiuni convertibile de 500 milioane euro catre fondul Qatar Investment Authority, unul dintre cei mai importanti actionari ai grupului. De asemenea, noul grup va emite drepturi de preemptiune de 1,25 miliarde euro catre actionari.

Dupa fuziune si efectuarea infuziilor de capital convenite in acord, familiile grecesti Costopoulos si Latsis vor controla 4%, respectiv 13% din actiunile grupului, iar emiratul Qatar, prin compania Paramount, va detine 17% din titluri.

Noua institutie financiara va fi cea mai mare banca din Grecia si va intra in top 25 al bancilor din zona euro.

Fuziunea dintre bancile grecesti EFG Eurobank si Alpha Bank va crea un grup bancar plasat pe pozitia a treia in Romania, cu un sold al creditelor de 6,9 miliarde euro, un venit inainte de provizionare de 274 milioane euro si 466 de sucursale, potrivit unor estimari prezentate de cele doua grupuri in august, dupa ce au anuntat fuziunea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri