Creditele in lei ar trebui sa se ieftineasca, chiar daca resursele in general devin tot mai scumpe, dar dobanzile la euro nu vor fi reduse, apreciaza directorul ING Bank Romania, Misu Negritoiu, care se asteapta insa la o usoara apreciere a leului pentru anul viitor.
"Creditele in lei ar trebui sa se ieftineasca, desi costul banilor creste. Eu nu vad o legatura asa directa ca a dat BNR dobanda in jos cu dobanzile din piata. Face sens la FED si BCE, pentru ca pietele functioneaza si semnalul este imediat. Pietele s-au zbatut in Romania, ba o dobinda mai joasa ba una mai sus, si dobanda BNR ramanea constanta. Trebuie sa ne uitam la probleme dincolo de scaderea dobanzii BNR. Resursele sunt puse sub presiune, banii devin mai scumpi, nevoile de capital devin mai mari, bancile au nevoie de capitalizare (...) Creditele in lei se vor ieftini, trebuie sa se ieftineasca, dar creditele in euro nu se vor ieftini, pentru ca reducerea BCE nu se tranfera automat in toate tarile, ci in tarile de euro, si nici acolo in toate", a spus Negritoiu la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata la ProTV.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a redus miercuri pentru prima data in ultimul an si jumatate rata dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%. Joi, Banca Centrala Europeana (BCE) a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, luand prin surprindere analistii.

Negritoiu a amintit ca autoritatile au devansat cerintele de capitalizare a bancilor la 9% pentru capitalurile de rang 1, planificata initial in 2018, ceea ce a luat bancile prin surpindere, scrie Mediafax.

"Bancile au doua surse: sectorul privat si sectorul public. Sectorul privat nu baga bani pentru ca se pierd bani in baci. Sunt miliarde care au fost pierdute in Romania si asta e cumva subventia sectorului bancar catre economia Romaniei, au pierdut bani, raporteaza pierdere si cineva trebuie sa aiba incredere sa puna bani sau sa cumpere actiuni. Ca sa cumpere actiuni trebuie sa faci un profit, la ceas, 15% ca cineva sa poata sa investeasca. Nico banca nu face ROE de 15%. Atunci trebuie sa iei de la Guvern, dar guvernele si ele sunt sarace si nu pot sa aduca. In consecinta, daca n-ai capital trebuie sa-ti reduci activitatea, n-ai alta solutie, trebuie sa-ti reduci expunerea", a explicat Negritoiu.

Oficialul ING a aratat ca leii vor fi probabil mai ieftini si pentru ca sunt mai multi lei in Romania decat valuta si de fapt nu reprezinta moneda utilizata, de regula, la capitalizare.

Negritoiu se asteapta ca o serie de banci sa-si mai reduca din activitate, cel putin intr-o prima faza, pentru ca vor fi fortate s-o faca, dar pe medie se va inregistra o stagnare a expunerilor sau o scadere cu cel mult 10%.

"Bancile nu vor avea de ales sa-si reduca expunerea pe Rominia, ca nu pot sa functioneze (...) Eu cred ca expunerea nu se va modifica radical, pentru ca nimeni nu-si permite sa se retraga dintr-o economie. Este un portofoliu care functioneaza sau nu functioneaza o banca el ramane cumva. Nu cred ca se ajunge la 10%. Cine reduce expunera actuala poate sa si creasca eventual si putem vorbi de un portofoliu care ramane constant sau putin sub nivelul actual", a completat Negritoiu.

In ceea ce priveste ING, Negritoiu a aratat ca nu se mai asteapta la cresteri ale portofoliului de 30%, dar a mentionat ca pana in prezent toate castigurile bancii au fost reinvestite in Romania.

"In Romania am crescut permanent. Toata lumea face asociere acum: sa piarda bancile pentru ca au facut bani inainte. Nu stiu ce profituri si ce-au facut celelalte banci cu banii, dar noi n-am transferat un euro din profiturile pe care le-am facut in Romania si au fost capitalizate si se pot vedea si in situatiile financiare. Banii sunt aici, n-am scos un euro din Romania, dar nu putem sa mai crestem asa de mult cum am crescut. Nu mai poutem sa crestem cu 30%. Asta e problema tutuor", a adaugat seful ING Bank.

Negritoiu crede ca leul va castiga teren anul viitor, dar se abtine de la estimari exacte, argumentand ca situatia internationala, cu schimnbari consistente de la o zi la alta, face aproape imposibila o prognoya pe termene scurt.

"N-am fost si nu sunt un critic al unui curs, ci al politcii de curs care trebuie sa reflecte evolutiile pietei si sa nu fie administrat asa de mult. (...) Cursul nu cred ca este problema noastra acuma, cred ca este un curs de echilibru. Problema cursului este ca nu este suficient de transparent mecanismul prin care se formeaza cursul si nu reflecta miscarile de piata si nu este predictibil, cum din pacate nici dobanda nu este prea predictibila. Este o problema de functionare a pietelor si de transparenta, nu de nivel, ca e mic sau ca e mare", a mai ssus Negritoiu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri