Interventia masiva a Bancii Nationale a Romaniei de a cumpara excesul in valuta, oferind lei pe piata, nu a fost cea mai buna masura, a declarat, miercuri, fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, intr-o emisiune televizata. ôBNR vrea clar sa stranguleze creditele in valuta si sa le stimuleze pe cele in lei, pentru ca bancile comerciale sunt acum inundate de lei. Eu nu cred ca a fost cea mai buna masura pe care a luat-o BNR in 2005 aceea de a interveni masiv si de a cumpara excesul de valuta, aruncand lei pe piata, pe care apoi tot ea trebuia sa vina sa-i absoarba, sa-i sterilizeze, oferind o dobanda cat de cat atractiva. Dar asta a facut ca BNR sa inregistreze pierderi, pe care le compensam cu pretul auruluiö, a aratat Ionut Popescu.

Fostul ministru de Finante a explicat ca BNR vrea sa descurajeze creditele in valuta, care, spune acesta, sunt foarte riscante, mai ales pentru cei care au venituri in lei. ôExista riscul ca, la un moment dat, sa avem iesiri de capitaluri si atunci moneda romaneasca sa se devalorizeze accentuat. Acum sigur, ne asteptam ca leul sa se intareascaö, a adaugat Popescu.

In opinia acestuia, dupa masura de saptamana trecuta a BNR, de majorare a dobanzii si a rezervelor minime obligatorii, leul a inceput sa se intareasca.

Tinta de inflatie, stabilita in legatura cu cererile salariale

Referindu-se la tinta de inflatie de 5% mentinuta de BNR, chiar daca pentru sfarsitul anului ea ar trebui sa se situeze la 6,5%, Ionut Popescu a apreciat ca daca BNR ar fi anuntat o inflatie mai mare, atunci ar fi creat asteptari care merg spre o cifra mai mare si atunci acea cifra ar putea fi depasita. Ionut Popescu nu a exclus ca strategia BNR sa aiba si o anumita legatura cu cererile de majorare de salarii avansate de sindicate, in functie de inflatie, subliniind insa ca Banca Nationala pare sa fie mai degraba atenta la asteptarile pe care le induce pe piata orice tinta de inflatie majorata.

ôOricum, cresterile de salarii anuntate deja, negociate pentru acest an, sunt acoperitoare si pentru 5 si pentru 6,5 %. Se vorbeste de o crestere de aproximativ 11% la nivelul bugetar dar ar putea fi si o astfel de explicatie. Dar eu inclin sa cred ca BNR este atenta mai ales la asteptarile pe carele induce in piata orice tinta de inflatie majorata. Cand? Dupa prima luna a acestui an, ceea ce ar fi un semnal extrem de negativö, a declarat Popescu.