Introducerea deductibiltatii fiscale pentru asigurarile de viata ar reprezenta politica fiscala cea mai adecvata pentru industria de profil si consumatori, deoarece transformarile economice si sociale din Romania justifica acest lucru, apreciaza Violeta Ciurel, CEO AXA Life Insurance.
Asigurarile de viata, o piata care a crescut in primul semestru din acest an cu 3,8%, la 860 de milioane de lei, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, este inca destul de departe de a fi una matura, precum cele din vest, acest sector fiind influentat puternic de efectele majorarii somajului si ale scaderii veniturilor consumatorilor de solutii de asigurare.

"Introducerea deductibiltatii fiscale in acest moment este foarte importanta pentru stimularea si dezvoltarea asigurarilor de viata. Ar fi politica fiscala cea mai adecvata deoarece transformarile economice, de politica economica si sociala din Romania ar justifica acest lucru - dat fiind reducerea pensiilor primite de la stat si perspectiva reformei de sanatate. In fiecare tara exista o forma de deductibilitate - fie se deduc sumele platite drept prima si se impoziteaza sumele asigurate, fie invers, se platesc primele din veniturile nete, iar sumele asigurate sunt scutite de impozit - precum in Romania", spune seful AXA Life Insurance.

Majoritatea asiguratorilor spun insa ca tratamentul fiscal din Romania pentru asigurarile de viata ar trebui schimbat, astfel incat sa ofere deductibilitate fiscala inca de la inceputul contractului pe toata durata platii primelor de asigurare, iar beneficiul final al asigurarii (in cazul supravietuirii) sa fie impozitat de catre stat, insa la un nivel semnificativ mai scazut decat cel aplicat veniturilor obtinute din alte surse.

"Este o solutie foarte buna de a se deduce o suma echivalenta cu un salariu mediu pe economie sau doua salarii din veniturile anuale corespunzatoare primei de asigurare pentru o asigurare de viata - risc sau risc cu economisire/investitie. Acest demers ar ajuta statul pe termen lung, dar si populatia", spune Violeta Ciurel.

Ea a adaugat ca alaturi de fiscalitate si cresterea economica reprezinta un motor important al dezvoltarii asigurarilor de viata. Romanii vor incheia asigurari atunci "cand raman bani dupa acoperirea cheltuielilor normale ale fiecarei familii. Odata cu cresterea veniturilor, vor creste si asigurarile de viata. Foarte importanta este si sustinerea unor programe educationale pentru intelegerea nevoii de asigurare care nu este inca inteleasa pe deplin".

De altfel, companiile de asigurari membre UNSAR au cerut autoritatilor in 2010, printr-o scrisoare deschisa, introducerea deductibilitatii totale pentru asigurarile de viata cu maturitate de peste 10 ani in limita a 400 euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Conform acestui demers, nivelul propus de deductibilitate ar avea efecte benefice asupra tuturor partilor implicate: consumator, economie, buget de stat si industria asigurarilor de viata.

Pentru consumatori, deductibilitatea va creste pe de o parte interesul pentru protectia familiei impotriva evenimentelor neprevazute, iar pe de alta parte va impulsiona economisirea pe termen lung. De asemenea, volumul suplimentar de investitii generat de deductibilitate ar avea un impact direct asupra cresterii economice. Acesta ar putea ajunge la 3,7 miliarde de lei in perioada 2010-2015.

In ceea ce priveste impactul asupra bugetului de stat, se estimeaza ca veniturile generate, in valoare de 5,2 miliarde lei vor compensa in proportie de peste peste 97% pana in 2015 cheltuielile generate de introducerea deductibilitatii. Pentru industria de asigurari de viata, va aduce dublarea penetrarii in Produsul Intern Brut. Astfel, intr-un interval de 5 ani, acest segment financiar ar putea reprezenta 0,65% din PIB, fata de un nivel de 0,33%, in 2009, se arata in documentul UNSAR.

"Consider ca este foarte important ca, alaturi de cele mentionate mai sus, piata sa evolueze intr-un cadru legislativ stabil, previzibil si indreptat in totalitate spre protectia clientilor si asigurarea stabilitatii si dezvoltarii sanatoase a pietei asigurarilor", apreciaza seful AXA Life Insurance.

Cateva recomandari ale sale privind reglementarea si controlul pietei ar fi urmatoarele:

• Adoptarea unui set de masuri adecvate care sa asigure o dezvoltare sustenabila a intregului sector al asigurarilor, dezvoltare reflectata in cresterea gradului de penetrare a asigurarilor si a primelor de asigurare ce revin pe locuitor;

• Cresterea reputatiei industriei in piata, nu numai prin actiuni de comunicare intense, dar si prin adoptarea unor masuri reale care sa creasca nivelul standardelor in piata, standarde care sa fie respectate de fiecare operator din piata;

• Accentuarea gradului de strictete in aplicarea reglementarilor in vigoare in vederea crearii unei discipline in piata, a unui mediu concurential sanatos, precum si a unor practici de concurenta loiala;

• Pregatirea pietei pentru implementarea Solvency II si crearea noilor reglementari de supraveghere si control a pietei, imbunatatirea reglementarilor privind politicile legate de protectia si educarea consumatorilor;

• Cresterea nivelului de profesionalism a tuturor operatorilor din piata asigurarilor, inclusiv a intermediarilor din aceasta industrie;

• Dezvoltarea cooperarii cu celelalte organisme de supraveghere ale pietei financiare din Romania, precum si cu cele din Europa, in mod deosebit cu EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority); cresterea colaborarii cu operatorii care actioneaza pe piata de asigurari din Romania.

Cine este Violeta Ciurel

Violeta Ciurel, in varsta de 52 de ani, a devenit presedintele AXA Life Insurance Romania la sfarsitul anului trecut odata cu intrarea grupului financiar francez AXA pe piata locala. Anterior, Violeta Ciurel a ocupat mai multe functii in cadrul grupul ING, inclusiv pe cea de director general al ING Life Insurance Romania timp de cinci ani. In ultimii doi ani, ea a detinut pozitia de presedinte ING Regional Greenfields and Business Development Insurance in Europa Centrala.

Presedintele AXA Romania este, totodata, si profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Relatii Economice Internationale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri