Sberbank, ce mai mare banca din Rusia, a manifestat un interes explicit pentru piete precum Polonia, Romania sau Turcia, potrivit unui raport al grupului Raiffeisen, in timp ce pe piata locala Raiffeisen vede Banca Transilvania, CEC si Volksbank Romania ca posibile tinte pentru fiuziuni si achizitii, informeaza Mediafax.
Banca de stat Sberbank, care a preluat in acest an operatiunile din Europa Centrala si de Est ale grupului austriac Volksbank, fara subsidiara din Romania, ar putea deveni pe termen lung un competitor puternic pentru bancile active in prezent in regiune, se arata in raportul Sectorul Bancar din Europa Centrala si de Est 2011. Sberbank va cauta, probabil, noi tinte de achizitii in afara tarilor unde are deja operatiuni.

"Banca a aratat un interes explicit pentru piete precum Polonia, Romania sau Turcia. Totusi, consideram ca Sberbnk isi va creste prezenta foarte treptat in urmatorii ani, din cauza bazei limitate de depozite in euro si a dimensiunii reduse a retelei Volksbank International", potrivit analistilor Raiffeisen.

In Romania, chiar daca nu a existat deloc activitate in sectorul fuziunilor si achizitiilor anul trecut si in prima jumatate a acestui an, o intensificare in acest domeniu este probabila in viitor. Romania pare bancarizata excesiv din perspectiva numarului de banci si a infrastructurii bancare.

"Unele banci mai mici, controlate de investitori locali vor inregistra, probabil, pierderi in acest an si ar putea deveni tinte de preluare sau candidate la o recapitalizare de catre stat intr-o prima faza", se arata in raport.

Pe termen mediu si lung, Raiffeisen considera ca posbilele tinte de fuziuni si achizitii din Romania sunt Banca Transilvania, CEC si Volksbank Romania.

Astfel, Banca Transilvania, cu active de circa cinci miliarde de euro, nu are un investitor strategic. Bank of Cyprus controleaza un pachet de 10% din actiunile Bancii Transilvania, iar BERD si IFC circa 18%. Banca Transilvania ar putea fi o tinta de preluare pe termen lung.

CEC, controlata de stat, are active de 5,1 miliarde de euro si a fost o candidata la preluare de mai multi ani, scriu analistii Raiffeisen. Statul a repozitionat banca si a injectat capital.

Soarta celei de-a treia posibile tinte de pe piata bancara locala, Volksbank Romania, pare incerta. Grupul austriac Volksbank nu a reusit sa vanda subsidiara romaneasca odata cu restul operatiunilor din Europa Centrala si de Est catre Sberbank.

In final, daca grupul portughez BCP decide sa vanda operatiunile din Polonia, incorporate in Bank Millennium, ar putea parasi cu totul regiunea Europei Cntrale si de Est in 2011/2012 (oferte preliminare au fost deja primite), se arata in raport.

Grupul Raiffeisen avea in Romania, la finele lunii iunie, peste 6.000 de angajati si 544 de sucursale care deservesc aproape 1,939 milioane de clienti, 100.000 de IMM-uri si peste 6.800 companii mari si medii.

Banca a inregistrat in Romania, in primul semestru, un profit dupa taxe de 40 milioane euro, in scadere cu 23% de la 52 milioane euro in aceeasi perioada a anului 2010, in urma cresterii cheltuielilor si reducerii veniturilor din comisioane, investitii financiare si derivate.

Activele Raiffeisen Bank International in Romania au scazut in primul semestru fata de sfarsitul anului trecut, de la 6,227 miliarde euro la 6,172 miliarde euro.

Soldul creditelor si avansurilor catre clienti a urcat de la 4,24 miliarde euro la 4,39 miliarde euro, iar depozitele constituite de clienti au coborat de la 3,63 miliarde euro la 3,5 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri