Numele lui Mihai Seitan (65 de ani), fostul ministru al Muncii, este vehiculat de surse din industria de pensii administrate privat drept cel mai probabil candidat din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru postul de reprezentant in Consiliul de Administratie al Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii.
Propunerea CSSPP pentru Consiliul de Administratie va gestiona si functia de presedinte al Fondului de garantare. Ceilalti doi membri vor fi numiti de catre Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si respectiv Ministerul Finantelor.

Contactat telefonic de wall-street.ro, Mihai Seitan (foto) a zis ca nu a avut inca o discutie pe aceasta tema cu reprezentantii CSSPP si nu i s-a facut nici o propunere in acest sens, dar nu ar refuza postul de presedinte la Fondului de Garantare.

"Trebuie mai intai sa existe o decizie comuna a membrilor din consiliului de administratie al CSSPP. Nu mi s-a propus inca, dar daca va fi vorba de asa ceva, o sa ma gandesc serios, mai ales ca Legea a fost creata in perioada mandatului meu de ministru. Inainte de a lua o dicizie, insa, trebuie sa cunosc foarte bine cum va fi implementat acest sistem de garantare a drepturilor de pensii private", a spus Seitan.

Fostul ministru al Muncii s-a deplasat, insa, in cursul zilei de astazi, la ora 12, la sediul CSSPP, in acelasi moment in care institutia a organizat o conferinta de presa cu privire la etapele de infiintare, organizare si functionare a Fondului de garantare. Seitan nu a participat la conferinta.

La randul sau, Mircea Oancea, presedintele CSSPP nu a dorit sa comenteze mentionand insa ca "nu se pot face speculatii pe aceasta tema in acest moment".

Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private a fost publicata in Monitorul Oficial la finele lunii octombrie.

In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, respectiv 04 noiembrie 2011 – 04 ianuarie 2012, CSSPP, APAPR si Ministerul Finantelor Publice numesc fiecare reprezentantul propriu in Consiliul de administratie al Fondului de garantare.

Au fost transmise, in data de 07 noiembrie 2011, adrese de catre CSSPP catre MFP si APAPR pentru numirea acestora.

In termen de 30 de zile de la data numirii tuturor membrilor Consiliului de administratie al Fondului (05 ianuarie 2012 – 03 februarie 2012), Presedintele in exercitiu al Consiliului de administratie al Fondului de garantare convoaca prima sedinta a Consiliului de administratie al Fondului de garantare, unde are loc numirea directorului general; elaborarea normei privind reglementarile contabile aplicabile Fondului de garantare; elaborarea statutului propriu si a structurii organizatorice si de personal, pe care le supune spre aprobare Consiliului CSSPP; aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli.

"Fondul de garantare este destinat consolidarii sistemului de pensii administrate privat si pentru cresterea stabilitatii, sigurantei si increderii participantilor in acest sistem", a declarat Mircea Oancea, in cadrul conferintei de presa.

Scopul Fondului de Garantare (FdG) este de a garanta drepturile participantilor (faza de acumulare) si beneficiarilor (faza de plata) la fondurile de pensii private; astfel incat va compensa orice eventuale pierderi ale participantilor care contribuie la sistem, derivate din orice situatie de incapacitate de plata a administratorilor si furnizorilor de pensii private.

Fondul este administrat de un consiliu de administratie compus din trei membri: presedintele (desemnat de CSSPP, autoritatea de supraveghere a pietei), un membru desemnat de Ministerul Finantelor Publice si un membru desemnat de APAPR. Mandatul acestora este de 4 ani si poate fi reinnoit o singura data.

Consiliul de Administratie numeste prin decizie un director general, care se va ocupa de conducerea executiva si operativa a institutiei, alaturi de personalul de specialitate ce va fi angajat de Fond.

Administratorii de fonduri de pensii private, precum si viitorii furnizori de pensii private (in faza de plata) acopera prin contributii din fonduri proprii cheltuielile de functionare ale FdG. De asemenea, administratorii si furnizorii vor cotiza anual, din fonduri proprii, la FdG, pentru acumularea sumelor necesare indeplinirii scopului Fondului, valoarea contributiilor urmand sa fie stabilite prin metode de calcul actuarial, elaborate de FdG si supuse adoptarii CSSPP.

Resursele financiare ale FdG vor fi si ele investite, insa doar in instrumente ale pietei monetare (depozite, conturi curente), titluri de stat si alte instrumente cu grad scazut de risc.

Situatiile financiare anuale ale FdG, adoptate de Consiliul CSSPP, impreuna cu raportul anual de activitate si raportul auditorului financiar (extern) independent, vor fi facute publice in fiecare an.

Legea prevede obligatii suplimentare de raportare si transparenta atat pentru administratorii de fonduri de pensii, cat si pentru Fondul de Garantare.

Peste 5,62 milioane persoane participau la fondurile de pensii administrate privat obligatorii si facultative, in luna august 2011, mai mult cu aproximativ 6% comparativ cu august 2010.


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri