Cotatiile monedei nationale oscilau sub 4,35 lei/euro la finalul sesinii de vineri, dupa o sedinta cu volume reduse de tranzactionare, in care, potrivit dealerilor, banca centrala a continuat sa intervina indirect pentru sustinerea leului.
In jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,3465 - 4,3480 lei, sub nivelul de la finalul sesiunii precedente, de 4,3507 - 4,3515 lei/euro.

Primele transferuri din sedinta interbancara de vineri au fost realizate la 4,3500 - 4,3520 lei/euro, dupa care cotatiile au coborat usor sub 4,35 lei/euro, iar dealerii spun ca in piata a fost permanent un vanzator de euro, cel mai probabil banca centrala.

Potrivit dealerilor citati de Mediafax, BNR a intervenit indirect in piata in precedentele doua sedinte, cu sume importante, pentru a stopa deprecierea leului.

In a doua parte a zilei valutele din regiune au trecut pe crestere usoara, in linie cu bursele europene, datorita optimismului ca situatia politica din Italia si Grecia este pe cale sa se stabilizeze, pregatind terenul pentru masurile de austeritate necesare pentru mentinerea sub control a crizei datoriilor de stat.

Premierul italian Silvio Berlusconi ar putea fi inlocuit, cel mai probabil, de fostul comisar european Mario Monti, o personalitate bine cunoscuta in Italia si respectata pe plan international.

Cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut cu 0,51 bani, la 4,3479 lei/euro, de la 4,3530 lei/euro joi.

Analistii ING Bank considera ca paritatea leu/euro ar putea atinge nivelul record de 4,4 unitati pana la sfarsitul anului, pe fondul temerilor privind criza datoriilor de stat.

"Ne-am ajustat usor in crestere prognozele pentru perechea euro/leu avand in vedere persistenta problemelor datoriilor suverane din zona euro si perspectiva ING privind un dolar american mai apreciat. Ne asteptam acum ca leul sa atinga minimul record de 4,40 lei/euro pana la sfarsitul anului", se arata intr-un raport al bancii.

Leul s-a apreciat vineri si in raport cu dolarul, cursul de referinta coborand cu 1,81 bani, de la 3,2084 lei/dolar la 3,1903 lei/dolar.
Pentru francul elvetian, BNR a anuntat o paritate de 3,5164 lei/franc, cu 2,18 bani sub nivelul din ziua precedenta, de 3,5382 lei/franc.

Bancile comerciale au afisat vineri dobanzi in crestere pentru plasamentele cu scadenta la o zi, de 5,15% - 5,65%, dupa ce joi acestea au fost de 5,02% - 5,52%. Cresterea este determinata, potrivit dealerilor, de faptul ca prin interventiile indirecte din sedintele precedente BNR a retras lei din piata, astfel ca bancile comerciale sunt nevoite sa plateasca mai mult pentru a atrage depozite.

Dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au fost de 5,29% - 5,79%, foarte usor peste randamentele practicate joi, de 5,27% - 5,77%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri