Scaderea constanta a segmentului auto se datoreaza diminuarii dramatice a preturilor primelor la politele RCA si Casco, a declarat Radu Mustatea, presedintele directoratului Astra Asigurari.
"Suntem ingrijorati de politica de preturi mici practicata la aceste tipuri de asigurari, politica pe care Astra o priveste cu retinere, in contextul in care valoarea daunelor creste in mod constant. De fapt, aceasta situatie a condus si la scaderea pietei de asigurari generale in ansamblu", a spus Radu Mustatea (foto).

Piata asigurarilor a fost, in principal, afectata la nivelul a doua importante surse generatoare de new-business folosite de catre companii, si anume prin scaderea activitatii de leasing, precum si de diminuarea creditelor auto acordate de banci. Acestea, cumulate cu majorarea ratei somajului si diminuarea veniturilor disponibile ale populatiei a determinat o scadere pe clasele auto facultative (Casco) la nivelul intregii piete.

Ca urmare, companiile de asigurari au lansat numeroase oferte promotionale si politici tarifare tot mai agresive pe segmentul auto, chiar in conditiile in care asigurarile auto genereaza cele mai mai pierderi.

De altfe, daunele platite de Astra Asigurari, liderul pietei romanesti de profil, pe segementele RCA si Casco au inregistrat o crestere cu 30% in primele 9 luni ale anului 2011, comparativ de aceeasi perioada a anului trecut. Asadar, cuantumul daunelor a crescut de la 342, 6 milioane de lei in 2010 la 445,5 milioane de lei in 2011.

Pe segmentul RCA, daunele platite de companie, in primele 9 luni ale anului 2011, au fost de 283 de milioane de lei (peste 62.000 de dosare solutionate), iar pe segmentul Casco au fost de 162 de milioane de lei (mai mult de 42.000 de dosare solutionate).

Tot in primele noua luni, liderul pietei romanesti de profil, a subscris prime brute subscrise (PBS) in valoare totala de 870,3 milioane de lei, in crestere cu 3,47%, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Defalcat, compania a subscris prime brute in valoare de 855 de milioane lei pe segmentul de asigurari generale si 15,3 milioane lei pe asigurari de viata.

In acelasi timp, Astra a inregistrat in primele 9 luni ale anului in curs un profit contabil net in crestere cu 333% fata de perioada similara a anului 2010, de la 18 milioane de lei la 78 milioane de lei.

Din punct de vedere al PBS, Astra Asigurari, companie detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, a ramas liderul pietei si dupa primele noua luni ale anului, cu subscrieri de 855 de milioane de lei, urmata de Allianz-Tiriac, cu 804 milioane de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri