Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 1,38 miliarde lei prin certificate la sase luni, peste valoarea programata, de 1 miliard de lei, la un randament in scadere, de 6,51%, potrivit Mediafax.

Cererea totala a bancilor a fost de 2,39 miliarde de lei.

Trezoreria a mai atras finantari pe sase luni in luna luna octombrie, cand a imprumutat luni 297,5 milioane lei, la un randament de 6,69%.

De la mijlocul lunii septembrie, Finantele au atras imprumuturi mai reduse decat valorile programate, intrucat nu au acceptat sa plateasca randamente in crestere.

Ministerul Finantelor a anuntat ca vrea sa atraga in luna noiembrie 4,5 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat, de peste doua ori mai mult decat suma pe care Trezoreria a reusit sa o imprumute in octombrie, iar scadentele titlurilor sunt de sub trei ani.

Urmatoarea operatiune este programata joi, 17 noiembrie, pentru vanzarea de obligatiuni la trei ani, prin care vrea sa atragp 300 milioane lei.

De asemenea, pana la finele lunii noiembrie, Ministerul Finantelor vrea sa vanda obligatiuni denomiate in dolari pe piata SUA, printr-o emisiune care va avea o valoare minima de 500 de milioane de dolari si un nivel maxim de 2 miliarde de dolari. Maturitatea titlurilor va fi de cel putin cinci ani.

Finantele au angajat de la inceputul anului imprumuturi de 44,8 miliarde lei si 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Finantele au imprumutat vineri 75 de milioane de lei de la banci