Cele 22 de companii de asigurari membre UNSAR au subscris, in primele noua luni ale anului, prime brute in valoare de 4,9 miliarde lei, in scadere cu 5%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR).
Analiza defalcata pe cele doua mari categorii de asigurari, asigurarile generale respectiv cele de viata, releva faptul ca asigurarile de viata continua sa reprezinte motorul pietei asigurarilor in aceasta perioada marcata de instabilitate la nivel macro-economic.

Astfel, cu un volum al subscrierilor de 1,1 mld lei, in crestere cu 8,2% fata de primele trei trimestre din 2010, ponderea acestei categorii in totalul subscrierilor de pe piata s-a majorat de la 19,8% la 22,5% in perioada de raportare . Rezultatele bune inregistrate de segmentul asigurarilor de viata s-au datorat in mai mare masura vanzarii de polite cu randament garantat (63% din total) in timp ce asigurarile cu componenta investitionala (unit linked) au reprezentat circa 37% din portofoliile companiilor UNSAR.

Prin contrast cu dinamica inregistrata de asigurarile de viata, asigurarile generale continua sa piarda teren . Astfel , in perioada de raportare, subscrierile la aceasta categorie au fost de 3,8 miliarde RON, in scadere cu 8,2% comparativ cu primele 9 luni ale anului trecut.

Explicatiile acestui declin rezida in structura portofoliilor companiilor. Asigurarile auto continua sa fie majoritare , procentajul acestora din totalul subscrierilor la asigurarile generale fiind de 68%. In acest context, principalele linii de business asigurarile CASCO si RCA au inregistrat scaderi cu mult peste medie, respectiv 24% (CASCO) si 16,5%(RCA.) fapt care influentat in mare masura subscrierile intregii categorii. In plus, pe langa asigurarile auto au mai existat si alte categorii cu rezultate negative peste medie. Un exemplu il reprezinta asigurarile de accidente, cu o scadere fata de primele trei trimestre din anul trecut de aprox 15%.

Una dintre putinele linii de business care a inregistrat o evolutie semnificativa in acest interval de raportare o reprezinta asigurarile facultative de locuinte cu o crestere nominala a primelor brute subscrise de 91%. Astfel , de la circa 2 mil polite in vigoare la sfarsitul lunii septembrie 2010 numarul acestora s-a dublat ajungand la 4, 5 milioane polite la sfarsitul aceleiasi luni din 2011.

In ce priveste indemnizatiile de asigurare platite de asiguratori la categoria asigurari generale in primele 9 luni din 2011, acestea au fost de 2,6 miliarde RON la care se adauga 1,4 miliarde RON reprezentand rezerva de daune avizate. La asigurarile de viata acelasi indicator arata ca societatile membre UNSAR au platit clientilor indemnizatii totale de 84 mil Ron in crestere cu circa 6% fata de primele 9 luni ale anului trecut.

Ponderea companiilor membre ale Uniunii in totalul subscrierilor de pe piata asigurarilor este de 82%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri