Creditarea nu va mai reprezenta un scop in sine, ci un mijloc de a atrage clienti, spune Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, in contextul in care activitatea ar urma sa fie orientata pe business-ul de baza al unei banci comerciale.


"Vrem sa ne orientam pe business-ul de banca comerciala, adica sa atragem depozite si sa dam credite. In acelasi timp, vom reduce activitatile de trading in masura in care acestea nu sunt cerute in mod expres de clienti", explica Radu.

Oficialul bancii avertizeaza ca expansiunea creditarii in Romania nu se va mai putea realiza doar pe baza resurselor externe, ci va fi nevoie de consolidarea procesului de economisire.

In acest context, UniCredit Tiriac Bank va miza mai mult anul viitor pe atragerea de depozite, pentru a completa resursele de finantare din exterior.

"Vom fi mai activi in urmatoarea perioada si in zona de depozite, pentru a ne asigura o baza de finantare interna si a nu ne lasa doar pe surse externe", subliniaza Rasvan Radu.

El a daugat ca anul viitor va fi o presiune din ce in ce mai mare pe dobanzile la depozite, deoarece fiecare banca va incerca sa completeze finantarea externa.

In prezent, raportul credite/depozite se situeaza la 140%, dar se urmareste reducerea acestui indicator.

UniCredit opreste extinderea in Romania, din cauza conditiilor economice

Potrivit strategiei operationale, UniCredit isi va reorienta activitatile in Europa Centrala si de Est catre tarile cu oportunitati bune de crestere, iar pe pietele mature isi va reduce costurile.

"Vrem sa profitam de pozitia privilegiata in tarile cu crestere economica buna, precum Turcia, Rusia, Polonia si Cehia", a spus presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

El explica ca aceste tari "core" pot genera o rentabilitate a capitalului foarte buna, in timp ce in celelalte piete extinderea va fi pusa pe "hold", pentru a reanaliza conditiile economice.

Extinderea pe plan local este sistata si ea, in conditiile in care "Romania nu are acea crestere economica care sa asigure o dezvoltare a retelei".

In plus, sistemul bancar romanesc a fost printre cele mai afectate din perspectiva cresterii costurilor de risc, in contextul impactului puternic al caderii economice.

Banca a franat inca din acest an dezvoltarea retelei, anuntand ca va deschide probabil 11 sucursale pana la sfarsitul anului, desi planificase initial deschiderea a 50 de unitati.

Radu mentioneaza ca exista doua declansatoare pentru reluarea procesului de extindere: relansarea economica si activitatea din sectorul bancar.

Astfel, o crestere economica estimata la 1,8% anul viitor nu va fi suficienta pentru reluarea extinderii, dar Rasvan Radu precizeaza ca nu este vorba doar de PIB, intrucat ar putea exista tari in care vor aparea spatii de crestere, ca urmare a oportunitatilor oferite de concurenta.

"Vor exista banci care sa considere ca nu mai pot investi sau nu mai e interesant de investit in Romania si lasa spatiu pentru o extindere. Noi nu vom lasa loc de crestere altor banci", precizeaza Radu.

Totusi, obiectivul pe 2012 ramane profitabilitatea. "Noi nu am avut niciodata ca obiectiv cota de piata", spune oficialul bancii.

Radi anticipeaza ca piata romaneasca va creste putin anul viitor, dar banca pe care o conduce va mentine tendinta de a depasi media sectorului bancar.

UniCredit Tiriac Bank a crescut in primele noua luni cu 22% pe zona creditelor acordate companiilor si cu 9% la imprumuturile acordate populatiei, in contextul in care media sistemului bancar pe zona de retail a fost de doar 1,4%.

Banca a obtinut un profit net de 122 milioane lei in primele noua luni din an, in IFRS, in scadere cu 43% fata de intervalul similar de anul trecut.

Conform standardelor locale de contabilitate (RAS), profitul net al bancii a fost de 153 milioane lei (36,4 milioane euro) in primele noua luni, mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul pe standardele RAS a fost cu 29 de milioane lei peste nivelul de la mijlocul anului si cu mult peste septembrie 2010, pe fondul unui cost al riscului in scadere si al eliberarii unor provizioane.

Radu a aratat ca in primele noua luni din 2010 banca a avut un profit pe standarde romanesti de 5-6 milioane de lei, din cauza unor provizioane mai ridicate, constituite pe fondul modificarii normelor interne.

Veniturile UniCredit Tiriac Bank au coborat cu 10,4% in perioada ianuarie-septembrie, la 916 milioane lei (218 milioane euro), conform standardelor internationale de contabilitate.

"Cresterea economica modesta si incertitudinile externe au afectat piata din Romania si comportamentul consumatorilor. In plus, vedem un apetit pentru risc mai redus si inaspriri ale reglementarilor in arena globala, dar si la nivel local. Toti acesti factori influenteaza fundamentele activitatii bancare, in conditiile in care marjele sunt puse sub presiune, iar costurile cresc. Compensam aceste tendinte negative cu o strategie comerciala mai activa, oferindu-le oportunitati mai mari clientilor in aceasta perioada dificila. Urmarim cu atentie evolutia pietei, pentru a putea face fata eventualelor turbulente prin flexibilitate si o atentie sporita fata de consumatori", a declarat in comunicat Rasvan Radu.

Valoarea activelor bancii a crescut cu 7% fata de finalul lunii septembrie a anului trecut, la 21,6 miliarde lei (5 miliarde euro), iar valoarea creditelor din bilant a avansat cu 16,5%, la 15,5 miliarde lei (3,6 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri