De la inceputul lunii, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate peste 186.000 de contracte futures si optiuni, fiind depasit de trei ori pragul zilnic de 20.000 de contracte, cu un maxim de 23.198 de contracte.
La cresterea lichiditatii, care se ridica de la inceputul lunii la circa 100 de milioane de euro, a contribuit deschiderea constanta de noi conturi la Casa Romana de Compensatie (CRC), in prezent existind aproape 2.400, ceea ce inseamna ca peste 2.000 de romani joaca in piata la termen de la Sibiu, sustine Toma Dosteteanu, directorul CRC. Inmultirea tranzactiilor futures este consecinta volatilitatii preturilor derivatelor pe actiuni, aparute pe fondul scaderilor inregistrate pe piata spot, lichiditatea de la Sibiu cunoscind o crestere exploziva, explica Mirabela Coos, de la SSIF Broker Cluj.

Caderile de la BVB, asigurate la Sibiu

Scaderile destul de accentuate, derulate pe parcursul citorva zile, ale cotatiilor blue chips-urilor de pe spot, corelate, intr-o oarecare masura, cu o teama insuflata de o prabusire a pietei similara celei de anul trecut, precum si lipsa unor evenimente pozitive semnificative legate de societatile listate si-au facut efectul si la Sibiu, considera Coos. Astfel, dupa o crestere sustinuta au fost atinse minime locale, unii dintre investitori alegind sa isi marcheze profiturile. Pe de alta parte, un rol important l-au avut hedgerii, care au putut sa vinda la preturi bune pentru a-si proteja portofoliile detinute la BVB, in eventualitatea ca vor urma scaderi consistente. La rindul lor, vinzatorii (speculatorii short) au putut, in sfirsit, sa isi inchida pozitiile.

Piata de la Sibiu va mai creste

Trendul pietei nu a echivalat insa cu un asalt pe vinzare al investitorilor, preturile mai mici fiind tentante la cumparare pentru cei care mizeaza pe cresteri. In aceste conditii, cei mai curajosi dintre investitori au profitat de ocazie fie pentru a-si consolida pozitiile deja deschise pe cumparare, imbunatatindu-si astfel preturile medii de achizitie, fie pentru a deschide efectiv pozitii noi. Evolutia cotatiilor din aceasta perioada a demonstrat ca sintem, in continuare, pe un trend bullish (de crestere), iar ca piata romaneasca este inca dispusa sa ofere o a doua sansa investitorilor, a conchis Coos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri