„La cresterea lichiditatii, care se ridica de la inceputul lunii la circa 100 de milioane de euro, a contribuit deschiderea constanta de noi conturi la Casa Romana de Compensatie (CRC), in prezent existind aproape 2.400, ceea ce inseamna ca peste 2.000 de romani joaca in piata la termen de la Sibiu“, sustine Toma Dosteteanu, directorul CRC. Inmultirea tranzactiilor futures este consecinta volatilitatii preturilor derivatelor pe actiuni, aparute „pe fondul scaderilor inregistrate pe piata spot, lichiditatea de la Sibiu cunoscind o crestere exploziva“, explica Mirabela Coos, de la SSIF Broker Cluj.

Caderile de la BVB, asigurate la Sibiu

„Scaderile destul de accentuate, derulate pe parcursul citorva zile, ale cotatiilor blue chips-urilor de pe spot, corelate, intr-o oarecare masura, cu o teama insuflata de o prabusire a pietei similara celei de anul trecut, precum si lipsa unor evenimente pozitive semnificative legate de societatile listate si-au facut efectul si la Sibiu, considera Coos. Astfel, dupa o crestere sustinuta au fost atinse minime locale, unii dintre investitori alegind sa isi marcheze profiturile. Pe de alta parte, un rol important l-au avut hedgerii, care au putut sa vinda la preturi bune pentru a-si proteja portofoliile detinute la BVB, in eventualitatea ca vor urma scaderi consistente. La rindul lor, vinzatorii (speculatorii short) au putut, in sfirsit, sa isi inchida pozitiile.“

Piata de la Sibiu va mai creste

Trendul pietei nu a echivalat insa cu un asalt pe vinzare al investitorilor, preturile mai mici fiind tentante la cumparare pentru cei care mizeaza pe cresteri. In aceste conditii, cei mai curajosi dintre investitori au profitat de ocazie fie pentru a-si consolida pozitiile deja deschise pe cumparare, imbunatatindu-si astfel preturile medii de achizitie, fie pentru a deschide efectiv pozitii noi. „Evolutia cotatiilor din aceasta perioada a demonstrat ca sintem, in continuare, pe un trend bullish (de crestere), iar ca piata romaneasca este inca dispusa sa ofere o a doua sansa investitorilor“, a conchis Coos.