Evolutia pozitiva a subscrierilor pentru asigurarile de viata traditionale si pentru cele de locuinte au sprijinit, per ansamblu, dinamica subscrierilor pietei de asigurari din primele noua luni, care s-a ridicat la peste 6,1 miliarde lei (1,4 miliarde de euro).
Dupa primele trei trimestre din acest an, piata de asigurari inregistra o reducere a tendintei negative, la 3,7%, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, cand scaderea subscrierilor a fost de peste 5% fata de aceeasi data din 2009, arata rezultatele preliminare centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), la noua luni.

Segmentul asigurarilor de viata inregistra, la sfarsitul lunii septembrie 2011, un total al primelor brute subscrise de aproape 1,29 miliarde lei, nivel ce marcheaza o crestere nominala de 5,38% comparativ cu aceeasi data a anului trecut.

“Avansul inregistrat de asigurarile de viata, in contextul unui climat economic dificil, confirma schimbarea perceptiei consumatorilor de produse financiare cu privire la instrumentele de protectie si economisire pe termen lung. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa se mentina pe viitor, in contextul eforturilor comune ale CSA si ale asiguratorilor pentru cresterea calitatii procesului de consultanta si vanzare a acestor produse”, a precizat presedintele CSA, Constantin Buzoianu (foto).

Asigurarile de viata traditionale au sustinut, in primele trei trimestre, dezvoltarea segmentului, in ansamblul sau, cu o crestere de 7,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Aceasta clasa de asigurari detine o pondere de peste 61% in totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata. Asigurarile cu componenta investitionala, de tip unit-linked, detin o pondere de peste 36% in totalul segmentului de asigurari de viata si au inregistrat o crestere de numai 0,83% fata de sept. 2010.

In baza contractelor de asigurari de viata, asiguratorii au platit indemnizatii brute si maturitati in valoare de aproape 215 milioane lei, precum si rascumparari partiale si totale in valoare de peste 287 milioane lei. Astfel, platile totale efectuate de societati catre asigurati si beneficiarii contractelor de asigurari de viata au depasit 502 milioane lei, nivel in crestere cu 1,12% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Segmentul asigurarilor generale a generat, in primele trei trimestre, un volum de subscrieri de aproape 4,8 miliarde lei, nivel in scadere cu 5,89% fata de intervalul similar al anului trecut. Contractia acestui segment a fost cauzata de reducerile volumelor de subscrieri pe liniile Casco (-19,8%) si RCA (-23%).

Aceasta evolutie a diminuat ponderea segmentului auto, de la peste 75% (septembrie 2010), la aproape 65%, la finele lunii septembrie 2011. Influenta evolutiei negative a segmentului auto a fost atenuata de cresterile inregistrate de asigurarile pentru locuinte (+35,2%), care au generat subscrieri de peste 1 miliard de lei. Ponderea acestei linii de asigurare in total asigurari generale era, la finele lunii septembrie 2011, de 21%.

Asiguratorii au platit, in baza contractelor de asigurari generale, indemnizatii totale de peste 3,1 miliarde lei. Volumul despagubirilor platite pentru Casco, RCA si asigurarile de incendiu (locuinte) a depasit 2,9 miliarde lei, ceea ce reprezinta 93% din totalul aferent asigurarilor generale.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. CSA este membru EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, EIOPC - Comitetul European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri