Fitch Rating a confirmat vineri ratingurile BCR si BRD-Groupe Societe Generale, cu exceptia calificativului de viabilitate al BCR, care a fost retrogradat cu o treapta, de la "BB" la "BB-" din cauza inrautatirii calitatii activelor, scrie Mediafax.
Ratingurile BCR si BRD pentru datoriile pe termen lung in valuta au fost mentinute la "BBB+" cu perspectiva stabila, reflectand sprijinul pe care il pot primi de la actionarii majoritari, Erste Group Bank din Austria, respectiv Societe Generale din Franta, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Agentia a confirmat totodata ratingurile datoriilor pe termen scurt in valuta ale BCR si BRD la "F2" si ratingurile de sprijin la nivelul "2".

In cazul BCR, cea mai mare banca din Romania, calificativul pentru creditele pe termen lung in moneda locala a fost mentinut la "BBB+" cu perspectiva stabila, iar ratingul individual la "D". Cele doua banci mama au ramas dedicate activitatilor din Europea Centrala si de Est si in special subsidiarelor din Romania, in pofida performantelor slabe ale acestora in ultimii trei ani.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung sunt constranse de plafonul de tara al Romaniei, iar perspectiva stabila reflecta perspectiva calificativului suveran. Orice modificare a plafonului de tara va duce la modificarea ratingurilor BCR si BRD.

Retrogradarea ratingului de viabilitate al BCR arata continuarea inrautatirii calitatii activelor, avand ca rezultat presiuni considerabile asupra profitabilitatii. Ratingul de viabilitate este atribuit bancilor pentru a clarifica sursa soliditatii financiare a acestora. Acest calificativ exclude sprijinul extraordinar care ar putea proveni din afara bancii, ca si potentialul beneficiu adus de masuri extraordinare, inclusiv restructurarea datoriilor.

Imprumuturile neperformante au crescut la 20,8% din portofoliul BCR, la sfarsitul primelor noua luni din acest an, de la 16,8% la sfarsitul lui 2010.

Aparitia continua a unor noi imprumuturi neperformante sugereaza probabilitatea ca provizioanele sa se mentina la un nivel ridicat in 2012.

Performantele BCR sunt si sub presiunea concurentei.

Pe de alta parte, profitabilitatea inainte de deducerea provizioanelor ramane solida, sustinuta de eficienta bancii, si are principala contributie la absorbtia pierderilor.

Acest fapt, combinat cu provizioanele moderate pentru creditele neperformante, a permis BCR sa ramana profitabila intre 2009 si primele noua luni din 2011.

Lichiditatile bancii se afla la un nivel confortabil, chiar daca BCR este dependenta de Erste in privinta euro si al finantarii pe termen lung si raportul intre imprumuturi si depozite este ridicat, de 135% la sfarsitul lui primelor noua luni.

Pozitia de lider al BCR pe piata imprumuturilor si depozitelor reprezinta un factor pozitiv in evaluarea situatiei financiare a bancii, potrivit Fitch. La sfarsitul primului semestru, BCR detinea 21% din activele sectorului bancar romanesc.

Agentia precizeaza ca in cazul BRD nu a efectuat o evaluare completa si din acest motiv nu i-a atribuit un rating de viabilitate.

Totusi, Fitch noteaza ca principalii indicatori financiari ai BRD, potrivit legislatiei locale, sunt usori superiori celor ai BCR.

Astfel, creditele neperformante ale BRD erau sub media pietei la sfarsitul primelor noua luni, rata de adecvare a capitalului Tier1 este de 11,9%, iar raportul intre imprumuturi si depozite este de 111%.

BRD este a doua mare banca din Romania, cu 14% din totalul activelor la sfarsitul primului semestru.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri