Institutiile de credit austriece care activeaza pe piata din Europa Centrala si de Est (ECE) nu vor mai primi finantari de la bancile-mama si vor acorda imprumuturi noi in functie de baza de depozite disponibila, se arata in normele impuse de catre autoritatile din Austria in incercarea de a proteja ratingul de credit „AAA” al tarii.

Astfel, BCR, Raiffeisen Bank sau UniCredit Tiriac Bank vor trebui sa gaseasca surse de finantare in alta parte decat la bancile-mama, o solutie fiind atragerea de mai multe depozite de pe piata locala.

Masura ar putea conduce atat la cresterea dobanzilor la credite, cat si la depozite.

„Aceasta masura va afecta cu siguranta creditarea. Va fi o tot mai mare diferentiere, care va pune presiune pe tari precum Ungaria, Romania, Ucraina sau Bulgaria”, a afirmat economistul-sef de la Barclays Capital, citat de Bloomberg.

Bancile austriece au imprumutat clientii din tarile din Europa Centrala si de Est cu 266 miliarde dolari, echivalentul a 70% din Produsul Intern Brut (PIB) al Austriei.

Ingrijorarile ca guvernul austriac ar putea salva bancile din cauza pierderilor din ECE au pus presiune pe ratingul maxim al tarii si au condus saptamana trecuta la cresterea costurilor de refinantare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce castiguri mai aduc fondurile atasate unei asigurari unit-linked