Seful statului si-a exprimat "ingrijorarea" fata de comportamentul unor banci, scrie Mediafax.

"Vreau sa cred ca anuntul Bancii Centrale a Austriei privind scaderea fluxurilor de capital catre statele din zona non-Euro a fost o eroare sau o neintelegere a efectelor", a adaugat Traian Basescu.

"Vreau sa nu fim in situatia de a le aduce aminte partenerilor europeni cat au conditionat intrarea in UE de privatizarea sistemului bancar. Ati obtinut profituri uriase, iar azi daca va pregatiti sa lasati Romania nefinantata in perioada de criza, vom considera o lipsa de fair play. Vreau sa cred ca nu se va intampla si ca nu vom fi pusi noi, cei care am venit mai tarziu in UE, sa platim lacomia bancilor, iresponsabilitatea atunci cand acordau credite cu buletinul", a avertizat presedintele Basescu.

Banca centrala a Austriei a prezentat un set de masuri
, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste si Raiffeisen Bank International, care prevad ca in Europa de Est cresterea creditarii asigurate de subsidiarele celor trei banci sa fie conditionata de dezvoltarea unei refinantari locale sustenabile.

Noile instructiuni din partea Bancii Austriei conditioneaza avansul creditarii la subsidiare de cresterea refinantarilor locale, in principal prin depozite, dar si prin emisiuni pe piata locala si fonduri de la institutii supranationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana pentru Investitii.

Citeste si:

"In viitor, susbsidiarele care sunt expuse in mod deosebit trebuie sa se asigure ca raportul dintre noile imprumuturi si refinantarea locala (raportul dintre credite si depozite incluzand refinantarea locala) sa nu depaseasca 110%", potrivit comunicatului Bancii Austriei.

Oficialii bancii centrale au declarat ca instructiunile pentru cele trei banci se vor aplica noilor afaceri.

Erste controleaza in Romania Banca Comerciala Romana (BCR), UniCredit Bank Austria este prezenta prin UniCredit Tiriac Bank, iar RBI prin Raiffeisen Bank.