Grupul rus Sberbank vrea o reducere a pretului convenit in septembrie pentru achizitia diviziei internationale a grupului austriac Volksbank, fara operatiunile din Romania, din cauza pierderilor inregistrate de operatiunile din Ungaria, au declarat surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg.
Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, controlata de stat, sustine ca pierderile cauzate operatiunilor Volksbank International din Ungaria de legea care permite plata creditelor ipotecare la un curs sub cel al pietei conduce la reducerea capitalului, iar actionarii care vand Volksbank International trebuie sa injecteze capital suplimentar sau sa accepte un pret mai scazut, au spus sursele citate, noteaza Mediafax.

Efectul ambelor masuri ar cobori pretul cu circa 15%, la circa 500 de milioane de euro, de la 585 milioane de euro convenit in septembrie. Ar fi a doua oara cand pretul Volksbank International este redus.

Guvernul Ungariei forteaza bancile sa suporte pierderi pe creditele ipotecare in franci elvetieni, pentru a reduce povara asupra celor imprumutati. Grupul austriac Volksbank se afla sub presiune sa vanda active, dupa ce a picat testele de stres derulate in iulie la nivelul UE. Totodata, Volksbank a anuntat in octombrie ca se asteapta la o pierdere de 750 de milioane de euro pentru acest an.

O decizie ar putea fi luata in urmatoarele zile, au spus sursele.

Un purtator de cuvant al Volksbank a declarat ca aspectele vanzarii au fost stipulate in acordul semnat in septembrie, iar grupul austriac se asteapta ca toate partile implicate sa respecte conditiile respective. Reprezentantii Sberbank nu au comentat.

Volksbank controleaza 51% din actiunile Volksbank International, in timp ce DZ Bank si WGZ Bank din Germania au impreuna 24,5%, iar BPCE din Franta 24,5%.

Sberbank a acceptat in septembrie sa plateasca 585 milioane de euro pentru Volksbank International, fara divizia din Romania, insa pretul final depinde de rezultatele companiei. Suma convenita in septembrie este mai mica decat pretul preliminar de 670 milioane de euro stabilit printr-un acord preliminar in iulie.

Volksbank a intrat pe piata din Romania in 2000. In prezent, Volksbank Romania este una din cele mai mari zece banci de pe piata locala, cu active de 4,7 miliarde de euro si o retea de 140 de unitati. Incepand din 2010, strategia bancii s-a modificat, iar Volksbank Romania este in curs de repozitionare, ca banca universala, care acorda egala atentie activitatilor de economisire, cat si celor de creditare si se adreseaza atat clientilor companii, cat si clientilor persoane fizice, se mai arata in comunicat.

Controlul Volkbank Romania a fost transferat in octombrie de la Volksbank International catre un vehicul special, VBI Beteiligungs GmbH, cu o structura identica a actionariatului, in care grupul Volksbank detine controlul, cu 51% din actiuni, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta detin cate 24,5 %.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri