Discutiile care au avut loc in Germania, prin care oficialii romani i-au invitat pe bancherii germani sa se extinda pe plan local, sunt absolute inutile si irelevante, fiind mai degraba un tip de discurs care aduce aminte de perioada ceausista, a precizat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank.
Acest tip de discutie - ca trebuie sa avem o banca germana, americana sau japoneza - se purta pe vremea lui Ceausescu. Cand se intalnea conducatorul statului cu seful altei tari, printre altele discutau ce bine ar fi daca am avea o banca sau o societate mixta. Acum traim intr-un alt tip de societate”, a afirmat Pascariu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in cadrul unei vizite recente la Berlin, la o conferinta economica organizata la sediul Deutsche Bank, ca pe piata bancara romaneasca activeaza multe banci grecesti, austriece, italiene, franceze, dar ca s-ar dori si o banca germane.

Presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank considera ca in Romania sunt prea multe banci si ca discutia privind originea unei institutii de credit care deserveste un anumit tip de clientela devine irelevanta.







“Daca o banca germana considera ca este interesant pentru business-ul ei sa se stabileasca in Romania, o va face indiferent ca o spune presedintele Romaniei sau al Germaniei. Este o decizie absolut de business. In momentul de fata nu cred ca firmele nemtesti care vor sa faca afaceri in Romania sau firmele romanesti care vor sa mearga in Germania au vreo problema din punct de vedere al logisticii bancare. Noi avem o banca germana in Romania, UniCredit Tiriac, care este parte a unui grup financiar foarte puternic care detine o banca in Germania – HypoVereinsbank (HVB). In UniCredit Tiriac avem un departament destinat clientelei nemtesti, pe care o deservim”, a completat Dan Pascariu.

Piata locala nu mai este un "El Dorado"

Bancherul intervievat de wall-street.ro a explicat ca nicio institutie de credit mare nu a mai aparut in Romania in ultimii trei ani, intrucat s-a ajuns la concluzia ca piata locala nu mai este un „El Dorado” din punct de vedere bancar, ci dimpotriva, sectorul are tendinte de restrangere.

“In 2008 s-a anuntat ca sunt nu stiu cate banci care au primit licenta pe baza pasaportului european. Ati vazut vreuna in Romania? Nu aveau nevoie de capital, nu era o birocratie foarte mare sa-si stabileasca o prezenta aici pe baza pasaportului european. Nu au facut acest pas pentru ca au ajuns la concluzia ca nu este momentul intr-o piata care a scazut atat de mult. In momentul in care creditele cresteau cu zeci si zeci de procente de la un an la altul era interesant. In ultimii 3 ani imprumuturile s-au majorat, dar cu 5-6%. Ca nou venit poti sa imparti foarte putin dintr-o placinta. In 2008, bancile cu prezenta in Europa Centrala si de Est erau prost privite, intrucat piata reprezenta o slabiciune pentru ele. Intre timp, s-a demonstrat ca diversificarea a fost un punct forte al bancilor, dar analistii privesc in continuare cu reticenta extinderea in zona”, a mentionat oficialul UniCredit Tiriac Bank.

Fara o cota de piata de 4-5%, bancile nu pot fi profitabile

In Europa Centrala si de Est s-a demonstrat statistic ca fara o cota de piata de minimum 4-5% in privinta activelor, bancile nu au cum sa fie profitabile in mod sustenabil. “In Romania exista foarte multe banci care au cota de piata sub 5% si care nu sunt profitabile. Probabil ca aceste banci trebuie sa se gandeasca la consolidare – vor fi vandute, vor fuziona. Sigur ca aici se pune problema de unde va porni acest proces. Cred ca primul pas va fi ca bancile sa vanda active. Ca vor fi pachete, o anumita clasa de active, sau probabil ca unele banci se vor gandi sa iasa cu totul dintr-o piata”, a precizat Pascariu.

In opinia sa, Romania va fi in 2012 pe crestere, dar bancherul nu isi da seama cat de consistent si sustenabil va fi acest avans, in conditiile in care anul viitor este unul electoral.

De asemenea, Dan Pascariu considera ca tinta de deficit bugetar din 2012, de 1,9%, este ambitioasa, dar in acelasi timp “mobilizatoare”.

Citeste ce crede Dan Pascariu despre NOUA ECONOMIE, noua pozitionare wall-street.ro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri