Cehia si Romania sunt exact tipul de piete pe care bancile austriece vor continua sa creasca si sa-si consolideze operatiunile, intrucat sunt primele doua tari in privinta expunerii institutiilor de credit, a declarat guvernatorul Bancii Austriei, Ewald Nowotny.
Nowotny a prezentat Cehia si Romania ca exemple de piete "cheie" pentru bancile austrice intr-un interviu pentru Financial Times, potrivit Mediafax.

El nu a oferit aceleasi asigurari si in cazul Ungariei, a treia mare piata pentru bancile austriece, scrie Financial Times, din cauza taxei bancare care a determinat mai multe institutii de credit sa-si analizeze operatiunile.

"Ungaria este intr-o situatie speciala. Bancile trebuie ele insele sa-si regandeasca strategia atat timp cat se confrunta cu o strategie a politicii economice dificil de inteles. In consecinta, situatia din Ungaria este grea, dar din cauza guvernului ungar, nu a bancii centrale a Austriei", a spus el.

Banca Austriei a publicat luni un set de recomandari pentru bancile cu expunere mare in Europa Centrala si de Est, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste Bank si Raiffeisen, toate active si in Romania.

Recomandarile bancii centrale, care ar putea fi inca modificate, cer bancilor sa limiteze la 110% raportul dintre noile credite acordate de subsidiarele din regiune si finantarea disponibila local, respectiv depozite, emisiuni pe piata locala si fonduri de la institutii supranationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sau Banca Europeana pentru Investitii.

Limitarea creditarii viitoare la ceea ce bancile pot finanta de pe piata locala "nu este o limita pentru creditare, ci o limitare a riscului", ceva ce bancile faceau oricum, a spus Nowotny. Implicarea bancii centrale a avut ca scop introducerea unor reglementari comune pentru banci, dar si pentru pietele pe care acestea opereaza.

Masurile anuntate luni de banca centrala nu sunt un raspuns la presiunea din partea pietelor financiare, a spus Nowotny. Au fost pregatite timp de mai multe luni si discutate "in principiu" cu autoritati de reglementare din majoritatea tarilor vecine.

Regulile nu vor limita cresterea bancilor pe pietele cheie ingreunand accesul la credit, intrucat bancile finantau deja in mare parte creditarea din depozite locale.

"Nu este o limitare a cresterii, este o limitare a riscului. In tarile unde bancile au o situatie stabila nu exista limitare pentru crestere", a spus guvernatorul.

In pofida expunerii mari pe Europa Centrala si de Est, bancile austriece opereaza un model "traditional" de afaceri. Au o proportie mai mare de "credite catre economia reala" fata de activitatile mai speculative ale altor banci europene prezente in regiune, a afirmat el.

In interviul acordat Financial Times, Nowotny a sugerat ca este putin probabil ca o contagiune a crizei datoriilor suverane sa conduca la o criza pentru Europa de Est similara celei din 2008-2009.

Erste controleaza in Romania Banca Comerciala Romana (BCR), UniCredit Bank Austria este prezenta prin UniCredit Tiriac Bank, iar grupul Raiffeisen prin Raiffeisen Bank.

Potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale, bancile din Austria aveau la jumatatea anului o expunere de 77 de miliarde de dolari pe Cehia si de 44,6 miliarde de dolari fata pe Romania. Bancile austriece au inregistrat in prima jumatate a anului cea mai mare crestere a expunerii pe Romania dintre institutiile de credit europene, de la 35,9 miliarde de dolari in iunie anul trecut si 40 de miliarde de dolari in decembrie la 44,6 miliarde de dolari la jumatatea acestui an.

foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri