Cultura asigurarilor lasa de dorit in tara noastra. Romanii nu stiu ca pot fi despagubiti daca sufera daune din partea unor prestatori de servicii. Pe de alta parte, acestia din urma evita sa incheie asigurari de raspundere civila pentru ca s-au obisnuit ca persoanele care sunt prejudiciate nu deschid procese pentru a obtine despagubiri.

Cel mai des raspandita smecherie prin care prestatorii de servicii se pun la adapost este reprezentata de afisele care incep cu „Unitatea noastra nu isi asuma raspunderea pentru…“. In aceasta categorie intra restaurantele, saloanele de cosmetica sau de coafura, salile de fitness, atelierele de reparatii din toate domeniile etc. Clientii care sufera neajunsuri in urma prestarii respectivului serviciu trebuie sa stie ca o astfel de hartie nu are nicio acoperire. Ei pot obtine despagubiri daca li se da dreptate in instanta.

De exemplu, daca cineva se accidenteaza intr-o sala de fitness din cauza unui aparat care nu functioneaza corect, are dreptul la despagubiri dupa ce a a dat in judecata patronul salii si a castigat. Pe de alta parte, patronul poate solicita firmei de asigurare sa plateasca despagubirile daca are incheiata o polita in acest sens. Trebuie precizat faptul ca asiguratorii nu platesc despagubirile decat in cazul in care pagubitul obtine o hotarare judecatoreasca definitiva.

Surse din domeniul asigurarilor afirma ca persoanele care incheie cel mai frecvent astfel de asigurari sunt strainii, care sunt obisnuiti sa ceara despagubiri pentru orice fleac. De exemplu, in momentul in care isi inchiriaza o casa, isi fac urgent si o asigurare de raspundere civila generala. Trebuie mentionat ca astfel de contracte de asigurare sunt obligatorii pentru anumite categorii de prestatori de servicii cum ar fi taximetristii, firmele de paza si protectie sau transportatorii care transporta marfa altora. De regula, patronii firmelor obligate sa se asigure aleg sume asigurate cat mai mici pentru ca doar faptul ca politele sunt obligatorii ii fac sa treaca pragul unei societati de asigurari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
City Insurance si Euroins, sanctionate de catre ASF cu cate 50.000 lei