Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan sustine, intr-un interviu la RFI, ca bancile straine nu se vor retrage din Romania, pentru ca aici este o piata "foarte buna", in care "au facut ce-au vrut".
Intrebat daca este de parere ca se vor retrage unele banci din Romania, Stolojan a raspuns: "Nu, categoric nu, pentru ca Romania este o piata foarte buna pentru banci! Au facut ce-au vrut aici. Amintiti-va ca la inceputul anului 1990 nici un roman nu avea un credit card, nu avea un debit card, cei mai multi aveau un cont de economii la CEC. Deci, bancile au intrat pe o piata complet virgina din punct de vedere al serviciilor bancare si au practicat in Romania fel de fel de comisioane, de taxe, pe care n-ar fi indraznit sa le practice in tarile de unde au provenit bancile respective. Au facut intr-adevar profituri foarte bune in Romania. Nu vor pleca de aici, pentru ca Romania ofera in continuare oportunitati bune de afaceri".

Stolojan este de acord cu argumentul Germaniei privind euroobligatiunile, scrie Mediafax.

"Eu sunt de acord cu argumentul Germaniei. Nu este normal ca pentru o tara sau doua tari care nu au dorit sa respecte o disciplina in gestiunea finantelor publice, a bugetelor nationale, sa te apuci sa construiesti o intreaga arhitectura dintr-aceasta institutionala la nivelul UE, pentru a face ce? Pentru a disciplina o tara sau alta. Au existat reguli, era Pactul de Stabilitate si Crestere Economica, incalcat in mod sistematic, din pacate si cu acceptul Germaniei si al Frantei", a spus Theodor Stolojan.

El a adaugat ca, in acelasi timp, exista un interes enorm si o presiune enorma din pietele financiare si din partea investitorilor, inclusiv a celor speculativi, pentru a crea acest gen de eurobonduri, garantate de toate statele din zona euro, pentru ca "indiferent cat esti de investitor speculativ, tot ai nevoie din cand in cand sa-ti parchezi banii disponibili pe care-i ai, intr-o hartie de valoare, care are risc zero".

"De fapt, asta se doreste, sa cream pe piata niste hartii de valoare, pe care cumparandu-le, sa dormim linistiti, ca riscul e zero. Ei, acest lucru Germania nu-l vrea si le spune foarte clar investitorilor financiari ca trebuie sa evalueze riscul pe care-l prezinta fiecare investitie, fiecare stat membru din zona euro. De fapt, daca va uitati, pietele financiare au intrerupt unul din avantajele esentiale ale zonei euro, si anume ca, timp de zece ani, fiecare stat membru din zona euro care se imprumuta pe piata beneficia de dobanzi la nivelul celei mai credibile tari, Germania. Odata cu criza, pietele financiare sunt acum obligate sa judece fiecare stat din zona euro in functie de situatia lui concreta din punct de vedere economic, al gestionarii finantelor publice. De aceea, Italia plateste astazi dobanzi de peste 7%, la fel Grecia si orice stat membru care nu intelege sa respecte disciplina bugetara", a mai spus Stolojan.

In opinia sa, Banca Centrala Europeana "deja intervine foarte mult"
, intrucat cumpara pe piata secundara obligatiuni emise de statele membre cu dificultati financiare si astfel mentine un anumit nivel acceptabil al dobanzilor. "Cand Romania se imprumuta cu 7%, nu-i nicio problema, e tara inca in curs de dezvoltare. Cand Italia se imprumuta cu 7%, e o tragedie nationala, e o tragedie europeana!", a spus Stolojan.

Presedintele Basescu a declarat, joi, ca bancile statelor europene au obtinut "profituri uriase" in Romania, iar daca se pregatesc sa o lase nefinantata in criza este "lipsa de fair play", el spunand ca vrea sa creada ca statele venite mai tarziu in UE nu vor fi puse sa plateasca "lacomia" bancilor.

Seful statului si-a exprimat "ingrijorarea" fata de "comportamentul posibil" al unor banci.

"Vreau sa cred ca anuntul Bancii Centrale a Austriei privind scaderea fluxurilor de capital catre statele din zona non-Euro a fost o eroare sau o neintelegere a efectelor", a adaugat Traian Basescu.

"Vreau sa nu fim in situatia de a le aduce aminte prietenilor europeni cat au conditionat accesul Romaniei in UE de privatizarea sistemului bancar. Domnilor, ati obtinut profituri uriase in Romania din 2000 si pana in 2009, iar azi daca va pregatiti cumva sa lasati economia romaneasca nefinantata in perioada de criza, vom considera o lipsa de fair play in relatia cu Romania. Vreau sa cred ca acest lucru nu se va intampla, ca nu vom fi pusi tari care am venit mai tarziu in UE sa platim factura lacomiei sistemelor bancare, a lacomiei, a imprudentei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea cand dadeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a bancilor si apelul meu este sa apelati la aceste mecanisme, si nu la sugrumarea economiei romanesti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atat bugetului de stat, cat si mai ales economiei private", a avertizat presedintele Basescu.

Banca centrala a Austriei a prezentat, luni, un set de masuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste si Raiffeisen Bank International, care prevad ca in Europa de Est cresterea creditarii asigurate de subsidiarele celor trei banci sa fie conditionata de dezvoltarea unei refinantari locale sustenabile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri