Desi actionarii Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu au ajuns la un acord preliminar cu actionarii Bursei de Valori Bucuresti, fuziunea este inca departe de a ajunge in linie dreapta. Pentru ca actionarii BVB trebuie sa aprobe amendamentele aduse de cei de la Sibiu.
Aprobarea protocolului dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) este un prim semn ca actionarii celor doua institutii au fost de acord cu fuziunea. Theodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu, a declarat ca protocolul de colaborare a fost aprobat, cu amendamente, insa numai la nivel verbal, intrucat nu a fost semnat niciun act. Un factor care a contribuit la reluarea problemei fuziunii dintre BVB si BMFMS a fost determinat si de initiativa pe care a avut-o BVB, prin faptul ca CA al bursei din Bucuresti a aprobat, pe 26 ianuarie, emisiunea de actiuni preferentiale pentru actionarii BMFMS, a precizat presedintele bursei din Sibiu.

Majorare de capital amanata

Un alt punct de pe lista discutiilor purtate intre actionarii celor doua burse a fost majorarea capitalului social al BMFMS, care insa nu a fost aprobata, iar dezbaterea a fost amanata pana la sfarsitul lunii mai pentru Adunarea Generala a Actionarilor BMFMS. Theodor Ancuta a precizat ca, pana la sfarsitul lunii martie 2006, BMFMS trebuia sa-si majoreze capitalul social pana la echivalentul in lei al unui milion de euro, conform programului adus la cunostinta CNVM in august 2005. Potrivit reglementarilor care stabilesc cerintele pentru operatorii de piata, la data integrarii BMFMS trebuie sa detina un capital social echivalentul in lei a 5 milioane de euro, dar nerespectarea termenelor intermediare nu afecteaza statutul actual de operator de piata al Bursei din Sibiu, a precizat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM.
Presedintele Bursei din Sibiu a declarat ca era mai bine sa se aprobe acum si majorarea capitalului social la un milion de euro. In prezent, BMFMS, care este operator de piata, are un capital social de 500.000 euro, iar multe societati de intermediere au capital social de 700.000-800.000 euro.

Acordul dintre cele doua burse nu este suficient pentru demararea procedurilor de fuziune. Mai este necesar ca acesta sa se materializeze prin aprobarea in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor BVB a protocolului cu amendamentele aduse de BMFMS, precum si a emisiunii actiunilor preferentiale, care vor fi purtatoare de dividende si se vor putea transforma in actiuni comune in cazul in care BVB se va lista, a precizat presedintele BMFMS.

Chiar si in conditiile in care actionarii BMFMS si ai BVB ajung la un acord privind fuziunea, pana la finalizarea procesului mai trebuie indeplinite anumite formalitati. Este necesara o noua evaluare a bursei de la Bucuresti in vederea stabilirii raportului de paritate intre actiunile BVB si BMFMS ca urmare a modificarilor intervenite in urma fuziunii BVB-Rasdaq. In plus, emisiunea de actiuni preferentiale, unul dintre amendamentele protocolului dintre cele doua burse, trebuie aprobata de toti actionarii BVB, iar 39 nu figureaza intre actionarii bursei sibiene.

La mana actionarilor

Chiar daca actionarii celor doua burse vor decide inceperea demersurilor pentru fuziunea dintre BMFMS si BVB, acest proces este indelungat. Motivul ar fi structurile de actionariat diferite. Chiar presedintele bursei din Sibiu a precizat ca este greu de crezut ca fuziunea celor doua institutii se va finaliza in acest an, intrucat in privinta unificarii Rasdaq cu BVB, care au structuri de actionariat similare, procesul a durat mai mult.

In opinia sa, problema fuziunii s-ar fi rezolvat mai usor daca societatile de intermediere ar fi cumparat actiunile BMFMS, pentru a ajunge la o structura similara cu a bursei din Bucuresti. Dar structura de actionariat a BVB este inchisa, fiind prezente numai societatile de intermediere, iar o asemenea structura nu exista la nicio bursa europeana, unde printre actionari mai figureaza si persoane fizice, a comentat presedintele BMFMS. O structura de actionariat similara cu a burselor europene exista, in schimb, la Sibiu unde 62% din capitalul social este detinut de societati de brokeraj, iar restul de actionari neeligibili.

Potrivit presedintelui BMFMS, in ultimul an si jumatate, bursa sibiana a facut demersuri pentru reducerea numarului actionarilor neeligibili de la 85% la aproape 40%, prin vanzarea actiunilor catre societatile de brokeraj. Dar chiar si asa numai 29 de societati de intermediere figureaza intre actionarii BMFMS, restul de 39 detinand puterea de decizie privind viitoarea fuziune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri