Evolutia pozitiva inregistrata in procesul de dezvoltare al industriei fondurilor de actiuni a dus la aparitia unei noi prezente pe piata. In prezent, pe piata exista 24 de fonduri din categoria OPCVM si doua in categoria AOPC, volum care reprezinta o crestere de 30 de procente fata de anul 2005.

Evolutia din ultimele 12 luni a cotei de piata pe categoria de fonduri a consemnat parcursul considerat de analistii pietei chiar spectaculos pentru anumite categorii de fonduri.

Fondurile Monetare au cedat peste 50% din cota lor de piata

Potrivit raportului prezentat de UNOPC, fondurile monetare au pierdut peste 26 la suta, adica aproape jumatate din segmentul de piata detinut in ianuarie 2005. Aceste procente au fost impartite de celelalte categorii. Aceasta redistribuire confirma faptul ca fondurile diversificate si cele de actiuni au avut cea mai mare atractivitate, tendinta care, potrivit analistilor, va continua si pe viitor datorita faptului ca randamentele oferite de instrumentele din piata monetara nu sunt suficient de atractive. Ambele fonduri monetare au inregistrat scaderi de activ net, cel mai afectat fiind FDI Stabilo. Recentele evolutii din piata monetara si masurile luate de BNR pentru temperarea consumului prin cresterea cu un punct a ratei dobanzii vor fi resimtite si de fondurile monetare la care se va produce o crestere corespunzatoare a randamentelor proprii.

Fondurile de Obligatiuni si Instrumente cu venit fix, randament sub rata inflatiei

In cursul lunii ianuarie, aceasta categorie a inregistrat o diminuare cu 2,9% a sumei activelor nete administrate. Exceptie a facut FDI BCR Clasic, a carui performanta a fost de 1,6%, iar activul net a crescut fata de luna anterioara cu 1,16%. Aceeasi evolutie pozitiva s-a inregistrat si la FDI Orizont, al carui activ net a crescut cu 5,62%.

Nici FDI Europa Obligatiuni, deocamdata singurul fond denominat din tara, nu a facut exceptie de la regula categoriei, insa randamentul acestui fond este relativ volatil pe termene scurte.

Chiar daca in ianuarie activele nete au suferit o mica diminuare, pe ultimele 12 luni ele inregistreaza o crestere de peste 92%.

Fondurile "Diversificate", cea mai mare cota de piata

Performanta medie lunara realizata de aceasta categorie de fonduri a fost de 4,1 la suta, suma activelor nete crescand in ianuarie cu 22,8 procente, fata de decembrie.

Dintre acestea s-au evidentiat FDI Capital Plus, cu o performanta lunara medie de 6,3%, si FDI Transilvania cu 6,6%. Cu cresteri de activ net de peste 19% se remarca atat BT Clasic, cat si BCR Dinamic, iar cea mai mare crestere de activ net a realizat-o FDI Integro cu 24%. Pe ansamblul industriei, fondurile diversificate au avut in aceasta luna cel mai mare volum de intrari nete de capital si anume peste 19,6 milioane RON.

Tot in aceasta categorie se gaseste si FDI Concerto, cel mai nou fond, lansat pe piata la 16 ianuarie. Pe ultimile 12 luni cresterea de active nete a categoriei a fost de peste 157%.

Randament mediu de 8,2% pe "Actiuni"

Cu exceptia recent lansatului FDI BCR Expert, care a realizat o crestere de activ de peste 285%, toate celelalte fonduri au obtinut randamente mult superioare ratei inflatiei. FDI Intercapital a raportat un randament de 10,2% (cel mai mare din industrie), urmat de FDI Omninvest cu 9,8% si FDI Napoca cu 9,5%. Fondurile de actiuni au avut cea mai mare atractivitate, cresterea de active nete fiind de peste 212%, urmate apoi la o oarecare distanta de fondurile diversificate, a caror crestere de active pe aceeasi perioada a fost "doar" de 158%. Intrarile nete de capital inregistrate in aceasta luna de BCR Expert, BT Maxim si Intercapital au inregistrat in cursul lunii valoarea de 3,5 milioane RON.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri