Wolfgang Munchau, editorialist la Financial Times si expert in politicile UE, apreciaza ca datele macroeconomice ale Romaniei arata bine si ca Guvernul trebuie sa continue ajustarea bugetara. Cel mai mare risc la care trebuie sa faca fata tara noastra este oprirea creditului bancar, scrie Mediafax, citand Ziarul Financiar.
El a afirmat ca Romania trebuie sa gaseasca solutii prin care sa fie evitata o criza a creditului, pentru ca in alte state din Europa firmele mici au deja dificultati in a obtine finantare bancar.

"Romania se poate gandi la o retragere a licentelor de functionare pentru bancile care retrag capitaluri din tara, insa acest lucru va fi dificil de realizat. In acelasi timp trebuie continuate masurile de ajustare bugetara si trebuie sprijnita consolidarea bancilor cu capital local. Romania trebuie sa aiba o politica credibila de reducere a deficitului bugetar. Este bine atat timp cat cresterea economica este peste nivelul deficitului bugetar", a spus Munchau.
Proiectul de buget pe 2012 se bazeaza pe o crestere economica de circa 2%, la un deficit de 1,9%.

Presedintele Traian Basescu a anuntat recent ca Romania isi propune reducerea la zero a deficitului bugetar in 2013, insa acest angajament nu a folosit in tentativa Finantelor de a emite obligatiuni in SUA. Romania este tratata pe pietele financiare la pachet cu statele din regiune

Sistemul bancar romanesc a trecut prin emotii mari dupa ce banca centrala a Austriei a anuntat ca le va cere bancilor-fanion UniCredit Bank Austria, Erste Group si Raiffeisen Bank International sa acorde credite noi in regiune numai in masura in care subsidiarele lor UniCredit Tiriac Bank, BCR si Raiffeisen Bank mobilizeaza finantari locale sau de la institutii financiare internationale ca BERD si BEI.

Acest anunt a starnit multe semne de intrebare cu privire la cat de puternic ar fi impactul limitarii finantarilor de catre bancile austriece asupra sistemului local bancar si asupra economiei, desi reprezentantii bancilor vizate au dat asigurari ca nu vor lasa Romania fara finantare in perioada de criza.

"Cel mai mare risc pentru Romania in conditiile de fata este intrarea intr-o criza a creditelor cauzata de disfunctionalitati ale sistemului bancar. Este misiunea BERD si a altor institutii financiare de acelasi calibru sa se asigure ca creditul nu va muri in regiunea Europei de Est. Trebuie inteles ca Romania nu poate impiedica retragerea de capital daca bancile vor decide sa isi retraga banii din aceasta tara. Nu le pot fi retrase licentele de functionare pentru ca aceste banci au credite acordate populatiei si firmelor, si asta ar insemna o rambursare automata a creditelor. Pot fi insa luate masuri ce tin de reglementarile locale, de politicile fiscale, precum si de stimulente", a spus editorialistul Wolfgang Munchau.

El a adaugat ca pana la declansarea crizei financiare pentru o economie ca aceea a Romaniei a fost un beneficiu sa aiba banci straine puternice pentru ca acestea au asigurat un flux continuu de finantari. Insa acum, tocmai subsidiarele bancilor straine prezente pe piata locala sunt vulnerabile la turbulentele din zona euro.

Ca solutie pe termen lung, Munchau propune consolidarea unor banci cu capital local si chiar constituirea unor banci regionale puternice.

"Romania ar trebui sa aiba banci cu capital local moderat de puternice, pentru ca bancile cu capital local sunt mai dispuse sa finanteze bugetul prin achizitia de titluri de stat, se adapteaza legilor si reglementarilor locale mult mai bine si au un rol stabilizator in economie. Nu spun ca bancile domestice trebuie sa detina 50% din activele sistemului, dar este necesar ca acestea sa se consolideze. O alta solutie este consolidarea unei banci regionale, la care sa participe mai multe state. Consolidarea sistemului financiar trebuie sa fie pentru Romania un proiect pe termen lung de timp, pentru urmatorii zece ani", a mai spus Munchau.

El a continuat spunand ca nicio proiectie de crestere economica pentru Romania si oricare alt stat din Uniunea Europeana nu este realista acum, cand situatia pe pietele financiare se schimba de la zi la alta, iar randamentele la bondurile emise de state precum Italia au sarit la niveluri nicicand atinse. Pentru ca tara sa fie cre dibila pe pietele financiare, Munchau recomanda o re du cere sustenabila a deficitului bugetar si nu deficit bugetar zero, care nu ar face decat sa starneasca suspiciunea pietelor.

"Cea mai buna solutie pentru Romania este o reducere credibila a deficitului. O politica abrupta de deficit zero nu va impresiona pe nimeni pentru ca deficit zero inseamna masuri drastice de austeritate care ar putea impiedica cresterea economica si care ar putea creste nivelul de indatorare. Mai mult, pietele financiare ar putea deveni suspicioase cu privire la deficitul zero".

Intrebat despre cat de viabil mai este ca Romania sa aspire la moneda europeana, in conditiile in care el sustine ca dizolvarea zonei euro este la cateva zile distanta, Munchau a raspuns:

"Sunteti norocosi ca nu v-ati grabit sa intrati nepregatiti in zona euro, asa cum au facut alte state precum Grecia sau Irlanda, si se pare ca nici Germania si nici Franta nu au fost pregatite. Pana in anul 2015, cand Romania vrea sa adere la zona euro, intr-un fel sau altul problemele zonei euro se vor rezolva. Daca aceasta rezolvare va insemna salvarea Italiei, falimentul Italiei sau scoaterea acestei tari in afara zonei euro, este dificil de spus acum. Cert este ca trebuie luata o solutie in urmatoarele zile, saptamani."
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri