"Trecerea de la standardele romanesti de contabilitate (RAS) la standardele internationale (IFRS) nu va duce la o extindere nesanatoasa a creditarii, pentru ca filtrele prudentiale introduse de banca centrala nu vor duce la o crestere artificiala a indicatorilor de solvabilitate, a spus primviceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, la seminarul EU-COFILE.
ȚFiltrele prudentiale au ca obiectiv primordial consolidarea soliditatii fiecarei banci in stadiul actual si a sistemului bancar in ansamblu, prin evitarea extinderii in mod nesustenabil a creditarii fara o baza de capital suplimentar care sa justifice o asemenea actiuneȚ, a spus Georgescu cu ocazia seminarului EU-COFILE organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Astfel, bancile isi vor calcula provizioanele in standardele internationale de contabilitate (IFRS) avand in vedere aceste filtre prudentiale, introduse de BNR de comun acord cu bancile din piata.

Ca urmare, noile standarde de contabilitate nu va produce profituri artificiale pentru banci, iar indicatorii de solvabilitate se vor apropia de nivelurile de pe RAS.

Profiturile artificiale create din eliberarea provizioanelor ar fi dus la marirea expunerii bancilor, desi acestea nu si-ar fi crescut solvabilitatea prin aducera de bani de acasa.

"Daca schimbi sistemul contabil din Romania din RAS in IFRS, nu se creeaza premisele unei extinderi nesanatoase a creditarii, pentru ca prin normele BNR, de comun acord cu comunitatea bancara, s-au stabilit filtre prudentiale care sa nu conduca la o crestere artificiala a indicatorilor de solvabilitate a bancilor, lucru care ar permite o relansare nesustenabila a creditarii", a explicat primviceguvernatorul bancii centrale.

In schimb, prin introducerea de la 1 ianuarie a standardelor internationale de contabilitate, bancile mama vor da mai bine in fata actionarilor, iar cotatiile pe bursa ar putea fi saltate, intrucat vor fi imbunatatiti parametrii de profitabilitate ROA (raportul profit net pe active - n.r.) si ROE (raportul profit net pe capitaluri proprii - n.r.).

1. Credeti ca BNR ar trebui sa tina in frau creditarea in actualul context, fie ea si nesustenabila?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri