Reforma sistemului de sanatate, care va presupune transferul treptat al banilor colectati de stat in sectorul privat si infiintarea unor case private de sanatate dupa modelul pensiilor private, a atras si oportunisti dornici de castiguri rapide, care se substituie brokerilor autorizati pe piata de asigurari.
Aceste firme, care actioneaza in afara Legii potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), au inceput sa recruteze diferite persoane, puse apoi sa faca rost de adeziuni de la populatie la viitoarele Case Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), ce vor fi create in sistem privat. Astfel, persoanelor recrutate drept consultant li se fac promisiuni de obtinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cat si bonusuri din performantele echipei”, daca achita in prealabil si o taxa de training.

Deoarece, de anul viitor este posibil ca sistemul de sanatate sa se fie privatizat, acesti samsari mizeaza pe precedenta colectare de adeziuni din 2008 pentru fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), unde erau vizati sa adere peste 4,5 milioane de romani. Acum sunt de 3 ori mai multi aderenti, iar aceste firme spera sa vanda listele finale catre asiguratori la sume fabuloase.

CSA precizeaza ca activitatile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizati pe piata de asigurari, sunt in afara legislatiei in vigoare, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 20.000 lei la 100.000 lei.

“Avertizam ca activitatea acestor societati comerciale ar putea aduce prejudicii grave imaginii pietei de asigurari, dar si asiguratilor si potentialilor asigurati. Aceasta atentionare reprezinta un demers necesar de a apara interesele acestora, dar si de a proteja imaginea industriei de asigurari. Asigurarile nu se fac prin adeziuni, ci prin incheierea unor contracte in schimbul platii unor prime de asigurare”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

CSA subliniaza ca toate formele de asigurare, indiferent ca acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se incheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizati sa desfasoare activitate in piata de asigurari.

Potrivit Legii nr.32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor „intermediari in asigurari sunt persoanele fizice sau juridice, denumite in continuare broker de asigurare, asistent in brokeraj, agent de asigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat, care desfasoara activitate de intermediere in asigurari, in schimbul unui/unei comision/remuneratii, autorizat sau inregistrat in conditiile stabilite de prezenta lege si de normele emise in aplicarea acesteia, precum si intermediarii din statele membre care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitate de intermediere in asigurari, conform dreptului de stabilire si libertatii de a presta servicii, dupa caz”.

Anual peste 5 miliarde de euro se cheltuiesc in domeniul sanatate din fonduri publice, care provin de la CNAS si de la Ministerul Sanatatii. La acestea se adauga plati facute direct de catre pacienti si bani piata serviciilor medicale private, de pana la 1 miliarde de lei. Cu toate acestea, Romania se confrunta cu probleme legate de finantarea sistemului public de sanatate, care este finantat de stat, precum si cu probleme referitoare la calitatea serviciilor medicale. In contextul in care cresterile de taxe nu reprezinta o decizie populara, o implicare sporita a sectorului privat pare inevitabila.

Ca urmare, un proiect de lege realizat de Ministerul Sanatatii vizeaza transferul treptat al contributiilor, care vor ramane obligatorii, catre case private de sanatate. Acestea vor intra in concurenta si vor fi infiintate de asiguratori, care ar urma sa acopere servicii obligatorii de sanatate se supun legii care reglementeaza supravegherea asiguratorilor in Romania, conform prevederilor Legii 32/2000 cu modificarile si completarile ulterioare. Supravegherea se concentreaza pe aspectul financiar, si anume daca pozitia financiara a asiguratorului este suficient de puternica pentru a acoperi obligatiile pe care si le asuma si daca procesele sale de afaceri sunt organizate intr-un mod care sa asigure continuitatea activitatii societatii pentru ca aceasta sa poata continua sa-si onoreze obligatiile pe viitor. Aceasta supraveghere se extinde si asupra asiguratorilor de sanatate precum si asupra agentilor de asigurare si a celorlalte canale de distributie.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, EIOPC - Comitetul European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri