Cursul a incheiat sedinta in crestere usoara, la 4,3425 - 4,3450 lei/euro, intr-o piata cu volume reduse de valuta tranzactionata si unde in prima parte a zilei cotatiile au coborat usor sub 4,3400 lei/euro., informeaza Mediafax.
Cotatiile de la finalul sedintei sunt cu 0,4 bani peste inchiderea sesiunii de joi, de 4,3385 - 4,3410 lei/euro.

In prima parte a zilei, paritatea a scazut pana la un minim de 4,3365 - 4,3385 lei/euro, sustinuta, indirect, de o usoara intarire a euro in raport cu dolarul.

Totusi, spre finalul sedintei, rata de schimb leu/euro a revenit peste 4,3400 unitati, in conditiile in care euro a pierdut castigul din prima jumatate a zilei in raport cu dolarul.

Miscarile cursului euro/dolar au efecte si asupra ratei de schimb leu/euro, intrucat moneda unica este considerata mai riscanta decat dolarul, insa, mai sigura decat leul si alte valute din regiune.

"Aprecierea leului si a euro din prima parte a sedintei a fost determinata de un usor optimism al jucatorilor care au vazut un semnal bun in decizia summit-ului UE de a crea o uniune fiscala. Un alt factor pentru aprecierea euro a fost si o stire potrivit careia China va constitui doua fonduri de 300 miliarde dolari, unul destinat Europei si unul SUA. Se pare ca jucatorii credeau ca banii aceia vor fi cumparati din piata si asta va duce la aprecierea dolarului si a euro, insa, in a doua parte a zilei, dupa ce au «digerat» aceste informatii, jucatorii s-au gandit ca poate banii aceia deja au fost schimbati si sunt deja in rezerva valutara a Chinei. Astfel, euro a pierdut castigul din prima parte a sedintei", a afirmat un dealer.

Liderii europeni au convenit, joi seara, la summit-ul UE de la Bruxelles masuri fiscale stricte pentru statele din zona euro, insa nu au reusit sa se puna de acord pe modificarea Tratatului UE. Astfel, masurile vor fi incluse intr-un tratat separat, la care vor subscrie tarile din zona euro si alte noua state care doresc sa se alature initiativei, inclusiv Romania.

Printre masurile convenite se numara suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de catre statele UE, prin imprumuturi bilaterale.

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut, vineri, cu 0,32 bani, la 4,3397 lei/euro, si a atins cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani, datorita unui usor optimism al jucatorilor de pe pietele externe.

Un curs de referinta mai redus decat cel de vineri a fost publicat de BNR la 31 octombrie, cand euro a fost cotat la 4,3243 lei. Banca centrala a auntat, joi, o rata de schimb de 4,3429 lei/euro.

Leul s-a depreciat, insa, in raport cu dolarul, paritatea avansand cu 0,31 bani, de la 3,2421 lei/dolar, la 3,2452 lei/dolar.

Totodata, moneda nationala a scazut si in fata francului elvetian, BNR anuntand un curs de referinta de 3,5136 lei/franc. Rata este cu 0,31 bani peste paritatea oficiala afisata de joi, de 3,5105 lei/franc.

Bancile comerciale au afisat vineri dobanzi de 5,6% - 6,1% pentru plasamentele cu scadenta la o zi, dupa ce joi acestea au fost de 5,59% - 6,09%. Totodata, dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au avansat la 5,7% - 6,2%, de la 5,68% - 6,18%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri