Moneda nationala a pierdut avansul consemnat la inceputul sesiunii interbancare, iar cotatiile au urcat spre 4,35 lei/euro, intr-o piata cu volume reduse si in linie cu valutele din regiune, informeaza Mediafax.
In jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,3475 - 4,3500 lei, in urcare cu 0,5 bani fata de nivelul de vineri seara, cand schimburile se perfectau la 4,3425 - 4,3450 lei/euro.

La deschidere, bancile schimbau euro la 4,3400 - 4,3430 lei, iar primele transferuri de luni au coborat paritatea usor sub 4,34 lei/euro.

Spre jumatatea zilei, cotatiile au revenit peste 4,34 lei/euro, evolutie similara cu cea a valutelor din regiune. Scaderile au venit dupa ce agentia de evaluare Moody's a spus ca masurile anuntate la summitul UE de la finele saptamanii trecute nu vor fi suficiente pentru a diminua presiunea cauzata de criza datoriilor suverane ale statelor din zona euro.

In a doua parte a zilei, cotatiile au continuat sa urce usor, iar maximul sesiunii a fost de 4,35 lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta cu 0,12 bani mai mare, de 4,3409 lei/euro. Paritatea de vineri a fost de 4,3397 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani.

Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul, cursul urcand cu 2,38bani, de la 3,2452 lei/dolar la 3,2690 lei/dolar.

Totodata, moneda nationala a pierdut teren si in fata francului elvetian, BNR anuntand un curs de referinta in crestere cu 0,54 bani, de 3,5190 lei/franc.

Bancile comerciale practicau dobanzi de 5,6 - 6,1% pentru plasamentele cu scadenta la o zi, similare cu cele de vineri. Dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au fost de asemenea stabile, de 5,67% - 6,17%.

BNR a imprumutat luni noua banci cu 7,63 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), pentru o saptamana, printr-o licitatie repo, la dobanda de politica monetara, de 6% pe an, cea mai mare suma plasata de banca centrala dupa luna februarie 2010.

Unii dealeri au spus ca cel mai probabil au fost banci care au amanat constituirea rezervelor minime obligatorii la BNR, dar nu exclud nici varianta ca unele dintre ele sa fi atras fonduri pentru a merge la licitatia programata luni de Ministerul Finantelor pentru certificate de trezorerie cu scadenta la 11 luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri