Plasamentele investitorilor straini la Bursa de Valori Bucuresti si piata Rasdaq au totalizat in luna ianuarie 300,6 milioane de lei (82,5 milioane de euro).
Potrivit datelor centralizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, intrarile pe piata au devansat sumele iesite cu peste 48 de milioane de lei noi, sumele retrase de nerezidenti din piata bursiera au ajuns la 252,61 milioane de lei. In piata au intrat 63 de persoane fizice si 16 persoane juridice, dar au existat si 17 investitori persoane fizice care si-au lichidat detinerile pe cele doua piete.

Prima luna a anului a consemnat pentru companiile si cetatenii straini din Romania, vanzari de 521,9 milioane de lei (143,2 milioane de euro), suma ce a depasit cu 209,1 milioane de lei sumele obtinute prin lichidarea pozitiilor, in valoare de 312,7 milioane de lei (85,8 milioane de euro).

Investitorii nu au neglijat nici obligatiunile, valoarea cumpararilor fiind usor sub cea a vanzarilor.Pe primul loc in topul investitiilor se afla Olanda cu peste 137 de milioane de lei noi.

Au urmat investitiile facute de companii din Cipru, a caror valoare s-a ridicat la 87,78 de milioane de RON, pe locul trei fiind investitorii din Austria care au adus pe piata de capital o valoare de 85,2 milioane de RON.

La oarecare distanta se situeaza investitiile facute de Marea Britanie care au depasit 95 de milioane de RON, topul fiind incheiat de investitorii din insulele Caiman cu plasamente de peste 35 de milioane de lei noi. In ceea ce priveste vanzarile pe piata de capital, prima pozitie a fost ocupata de Marea Britanie, care a retras de pe piata o valoare de peste 38 de milioane de RON, urmata de Austria cu vanzari de 35,8 milioane de lei noi si insulele Caiman cu retrageri de 25,5 milioane de RON.

Au urmat vanzarile efectuate de investitorii din Grecia si Cipru, care au retras de pe piata 19 si respectiv 16 milioane de RON.
Majoritatea sumelor, atat cele intrate pe piata, cat si cele iesite, au confirmat interesul investitorilor pe piata de capital pentru domenii precum intermedierile finaciare si cele monetare, asigurari, leasing, dar si pentru segmentul industriei petrochimice si a industriei farmaceutice.

Evolutia pozitiva a pietei in 2005 a fost reflectata in actiunile nerezidentilor

In 2005, intrarile nete de capital strain la Bursa de Valori si Rasdaq s-au dublat ajungand la 138,6 milioane de euro, rezultate din plasarea a 603,8 milioane de euro si retragerea a 465,2 milioane euro. Sumele aduse de investitorii straini in conturile companiilor de brokeraj au totalizat 2,18 miliarde de lei, reprezentand o crestere de aproape 2,7 ori fata de anul 2004. In perioada ianuarie - decembrie 2005, nerezidentii au obtinut din lichidarea pozitiilor 1,68 miliarde de lei, de 3,07 ori mai mult decat in anul anterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri