Asemenea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Ministerul Sanatatii s-a autosesizat cu privire la aparitia unor "agenti pentru reforma sanatatii" care promit castiguri importante din strangerea de adeziuni la viitoarele case private de asigurari sociale de sanatate. Cine ar trebui sa reactioneze pentru a nu va lasa pacaliti?

Astra Medica Bonus 1

Astra Medica Bonus 2

[UPDATE] Control inopinat al CSA la Astra

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a inceput un control inopinat la Astra Asigurari dupa ce a analizat sesizarile primite cu privire la polita Astra Medica Bonus.

Articolul, in forma initiala:

In aceasta privinta, va informam in urma cu o saptamana despre firmele care recruteaza asa-zisi agenti ai reformei in sanatate. Aceasta reforma va presupune transferul treptat al banilor colectati de stat in sectorul privat si infiintarea unor case private de sanatate dupa modelul pensiilor private. La data respectiva, dumneavoastra, cititorii wall-street.ro, v-ati exprimat, de asemenea, opinia cu privire la activitatea acestor firme. (toate comentariile pot fi urmarite aici).

"Salve si cei de teapa asta fac rau imaginii pietei de brokeraj. Ei se prezinta ca cel mai mare broker, desi sunt suspendati de CSA. Incalca astfel normele CSA, deoarece sistemul piramidal este interzis prin lege a fi practicat in domeniile sanatate si life. In concluzie, recomand clientilor sa nu semneze adeziunile si sa nu dea copii dupa buletine daca nu vor sa se trezeasca ca au aderat la un fond de sanatate fara stirea lor", a declarat Viorel Vasile, managing partner Safety Broker.

Societatile comerciale care organizeaza aceste intalniri, seminarii si cursuri pe tema adeziunilor de sanatate nu sunt autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, intrucat obiectul de activitate al acestora nu intra in sfera de reglementare a autoritatii de supraveghere si nici una din societatile comerciale care desfasoara aceste activitati nu au in denumire sintagma ”broker de asigurare”. In vederea obtinerii autorizatiei de functionare ca broker de asigurare si/sau de reasigurare, una din conditiile pe care solicitantul trebuie sa o indeplineasca este sa fie persoana juridica romana in a carei denumire sa fie cuprinsa in mod obligatoriu sintagma "broker de asigurare", "broker de asigurare-reasigurare" sau "broker de reasigurare", dupa caz, in limba romana ori intr-o limba de larga circulatie.

Pe site-ul CSA, la sectiunea Asiguratori si intermediari/Registre electronice gasiti Registrul asiguratorilor si brokerilor de asigurare, unde sunt inscrise toate firmele autorizate.

Mesajul ministrului Sanatatii, Ritli Ladislau, este similar: “In ultimele zile a aparut un fenomen ingrijorator care se dezvolta la limita legii si care prevede un sistem piramidal de colectare a unor adeziuni pentru viitoarele case private de asigurari de sanatate. Vreau sa trag un semnal de alarma si sa subliniez ca, deocamdata, legislatia privind asigurarile de sanatate este neschimbata. Orice modificare operata va fi facuta publica de catre autoritati, astfel incat cetatenii sa cunosca exact si corect modul in care pot accesa sistemul de asigurari private de sanatate”.

El a adaugat ca asiguratii trebuie sa stie ca aceste firme care au aparut recent pe piata nu sunt autorizate, iar tabelele pe care le intocmesc cu date personale ale cetatenilor sunt lipsite de valoare juridica. Acestia nu fac angajari ci vor sa atraga cat mai multe persoane in schema lor piramidala cu promisiunea unor castiguri fabuloase pentru strangerea de cat mai multe adeziuni la casele private de asigurari de sanatate. Exista insa o singura problema. Aceste case private de sanatate inca nu exista. Noul proiect de lege privind reforma in Sanatate este in lucru si poate trece sau nu de Parlament. Atunci cand acesta va fi finalizat, iar sistemul de asigurari de sanatate private conturat, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate il vor pune in dezbatere publica.

"Indiferent cand va iesi aceasta lege, trebuie sa fim realisti si sa ne dam seama ca un astfel de sistem nu poate fi pus in practica de azi pe maine. Exista o multime de legi aditionale care trebuie amendate si sau schimbate din temelie si care reglementeaza activitatea de sanatate a unei tari. Lucrurile nu se pot schimba peste noapte. Sunt necesare, de asemenea, investitii uriase pe care companiile de asigurari trebuie sa le faca", a declarat Victor Sraer, managing partner Otto Broker.

Costul reformei pentru asiguratori: 500 MIL. euro

Din estimarile Eureko, participarea asiguratorilor la reforma sistemului de stat de sanatate ar presupune aporturi de capital de aproximativ 500 milioane de euro, fara a lua in calcul si alte cheltuieli, cum ar fi cele pentru atragerea clientilor. "Platile anuale ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) se ridica la 3,5 miliarde de euro. Daca acesti bani ii consideram prime de asigurare care vor fi subscrise de companiile de profil, inseamna ca asiguratorii interesati de reforma sistemului de stat de sanatate vor fi nevoiti sa aloce, sa blocheze in capitalul lor, suma de 500 milioane de euro pentru acoperirea riscurilor preluate si respectarea conditiilor de solvabilitate", a declarat directorul general al Eureko Romania, Frans van der Ent, citat de Mediafax.

El a adaugat ca, pe langa aceasta suma, asiguratorii vor cheltui fonduri importante pentru atragerea clientilor si realizarea infrastructurii IT care va gestiona noul business. "Sa presupunem ca atragarea clientilor necesita 5 lei pe persoana si, raportandu-ne la populatia Romaniei, de circa 20 milioane de locuitori, rezulta ca este nevoie de circa 100 milioane de lei doar pentru acest proces. In plus, asiguratorii vor fi nevoiti sa investeasca in infrstructura IT a companiei pentru a gestiona procesele pe care le implica noul business", a mai spus seful Eureko Romania.

Potrivit legii, sunt considerate practici comerciale interzise vanzarea piramidala sau orice alte procedee similare care constau in special in a oferi produse/servicii consumatorilor facandu-i sa spere ca le vor obtine fie cu titlu gratuit, fie la un pret redus fata de valoarea lor reala si conditionand vanzarile de plasarea contra plata de bonuri, tichete, cupoane ori a altor titluri similare catre terti sau de colectarea de adeziuni sau subscrieri. Este interzis, de asemenea, faptul de a propune unei persoane sa colecteze adeziuni sau sa se inscrie pe o lista, facand-o sa spere castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise.

"Este de-a dreptul iluzoriu faptul ca ai putea sa faci bani «maine» din chestia aceasta. Nu e un lucru simplu sa reformezi sistemul de sanatate al unei tari. In Olanda, de exemplu, dezbaterea publica a durat mai mult de 10 ani. Cred ca romanii vor fi suficient de intelegenti astfel incat sa discearna intre adevar si fals. Sunt cateva zeci de mii de oameni naivi, nu-s putini, intr-adevar, dar si pozitiile oficiale ale institutiilor, in speta CSA-ul care s-a pronuntat in acest sens, dar si reactia responsabila la nivelul media va face ca numarul acestor persoane naive sa scada", a adaugat Victor Sraer.

Proiectul viitoarei legi, va pune in concurenta directa case de asigurari de sanatate publice si private, spitale, precum si alti furnizori de servicii de sanatate, iar fiecare casa va trebui sa inscrie minim un milion de particpanti. Ca urmare, participarea asiguratorilor la reforma sistemului de stat de sanatate va presupune la momentul respectiv - dupa ce legea va intra in vigoare - strangerea adeziunilor din partea populatiei la noile case private de sanatate.

O noutate a proiectului vizeaza la introducerea unui pachet de servicii medicale de de baza, care va include o lista cu servicii pe care statul se obliga sa le asigure tuturor persoanelor asigurate in contul contributiilor virate la fondul de sanatate, dar si la infiintarea a circa zece case de asigurari private care vor concura intre ele. Prin noul proiect companiile si angajatii vor plati la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), sumele acumulate urmand sa fie transferate catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si apoi la asiguratorii de sanatate. Decontarea serviciilor medicale solicitate de persoanele asigurate va fi realizata de casele de asigurari.

Si asiguratorii alearga dupa adeziuni, mai nou

Desi fiecare cetatean al Romaniei va putea alege ce casa de sanatate ii va administra banii, companiile de asigurari vor totusi sa-si asigure cel putin o lista cu potentiali aderenti. Ultima nascocire a asiguratorilor pentru a strange adeziuni inainte de startul oficial este de a insera o clauza de novatie in contractele de asigurari de sanatate facultative.

De exemplu, de aproximativ o saptamana, compania Astra Asigurari ofera cadou clientilor, la orice tip polita de asigurare incheiata, o asigurare facultativa de sanatate in valoare de 40 de lei, gratuita in primul an de zile. Contractul asigurarii facultative de sanatate are insa un capitol (n.r. 11) care se numeste Novatie si care specifica faptul ca atunci cand Legea va intra in vigoare si Astra va lansa o casa de sanatate, asiguratul este transferat automat, iar polita devine contract de asigurari sociale. In contract spune ca asiguratorul poate sa faca automat novatia. (vezi documentele anexate)

Reproducem mai jos clauza de novatie a contractului de asigurare inserata in contractul destinat politei de asigurare suplimentara de sanatate Astra Mediaca Plus, de la Astra Asigurari":

"11.1 Asiguratorul declara ca este de acord ca la momentul indeplinirii cumulative a urmatoarelor conditii rezolutorii, prima constand in aparitia cadrului legislativ privind asigurarile sociale de sanatate, iar cea de-a doua constand in autorizarea Astra de a practica asigurarea sociala de sanatate, prezenta polita sa fie novata in conditiile stabilite mai jos. In cazul neindeplinirii cumulative a acelor doua conditii enuntate mai sus, prezentul contract de asigurare ramane in vigoare, pana la momentul expirarii sale, in aceiasi termeni si cu acelasi obiect pentru care a fost incheiat initial.

11.2 Asiguratul declara ca este de acord ca la data si in ipoteza in care sunt indeplinite conditiile enuntate la art 11.1 prezenta polita va putea reprezenta: a. contract de asigurare sociala de sanatate, acceptand ca Asiguratorul sa emita pe numele sau un addendum cuprinzand conditiile suplimentare de asigurare prevazute in legislatia privind asigurarile sociale de sanatate, daca este cazul; b. antecontract de asigurare sociala de sanatate, daca legislatia in materie va prevedea un fomular tip de polita de asigurare sociala de sanatate.

11.3 Promisiunea Asiguratorului privind incheierea in viitor unei polite de asigurare de sanatate exista si produce efecte juridice numai in situatia indeplinirii cumulative a conditiilor rezolutorii de care este afectata, respectiv conditiile prevazute la art. 11.1
".

Sumele care se cheltuiesc anual in domeniul sanatate din fonduri publice se ridica la 5 miliarde de euro, din care 3,5-4 miliarde de euro provin de la CNAS, iar restul de la Ministerul Sanatatii, la care se adauga intre 300 si 500 milioane de euro plati informale facute direct de catre pacienti si circa 500 milioane de euro piata serviciilor medicale private. Piata asigurarilor private de sanatate se ridica la 10 milioane de euro, principalii jucatori fiind Eureko Asigurari, Signal Iduna Asigurari de Viata si Allianz-Tiriac Asigurari.

Citeste si: Atentie la samsarii care promit castiguri pentru adeziuni la casele de sanatate

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri