Senatul a respins propunerea de infiintare a unei comisii speciale privind problematica datoriei istorice a Germaniei catre Romania, dupa ce Vasile Blaga a anuntat ca BNR a comunicat ca a identificat date suplimentare care indica faptul ca Romania nu are creante fata de Germania.
Proiectul de hotarare pentru infiintarea comisiei a fost respins cu 65 de voturi "impotriva", 48 de voturi "pentru" si trei abtineri, potrivit Mediafax.

Presedintele Senatului, Vasile Blaga, anuntase plenul ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a transmis conducerii acestei Camere legislative ca a identificat date suplimentare care indica faptul ca Romania nu are creante fata de Germania.

Biroul Permanent al Senatului a decis, in 28 noiembrie, sa propuna plenului o hotarare privind infiintarea comisiei care sa analizeze subiectul "datoriei istorice a Germaniei catre Romania".

"Senatul Romaniei cere tuturor organelor de stat, institutiilor si organizatiilor sa puna la dispozitia comisiei, in termenul solicitat, orice informatii si documente care sunt de natura sa serveasca activitatii acesteia", se arata in proiectul de hotarare.

Infiintarea comisiei urma sa fie aprobata de plenul Senatului.

Conducerea Senatului a luat act, la finele lunii octombrie, de o scrisoare semnata de Radu Golban, economist, in care era semnalata existenta unei datorii istorice a Germaniei catre Romania, membrii Biroului Permanent hotarand sa propuna acestei Camere infiintarea unei comisii care sa analizeze situatia.

In scrisoarea inregistrata la Senat in 26 octombrie se subliniaza ca "in perioada subordonarii Romaniei de catre Germania hitlerista s-a incheiat, in 1935, acordul pentru reglementarea platilor intre Imperiul German si Regatul Romaniei, acordul prin care se stabilea ca platile, provenind din schimbul de marfuri si din alte obligatii de stat si particulare, sa fie efectuate bilateral intre BNR si Casa de Compensatie germana din Berlin".

"Printr-o clauza instituita in 1940, BNR a fost obligata sa achite exportatorii din Romania chiar daca sumele necesare pentru acestea depaseau varsamintele in lei ale importatorilor. (...) La nivelul anului 1944, soldul activ pentru Romania rezultat ca urmare a operatiunilor de cliring bilateral depasea un miliard de marci imperiale", se mentioneaza in documentul citat.

Radu Golban sustine ca soldul la care face referire a fost confirmat de mai multe "surse externe", intre care Casa Germana de Compensatie, Raportul Comisiei Bergier, arhiva Germaniei, Banca Reglementelor din Basel (raport de lucru nr.14).

"Calitatea si sursele informatiilor nu pot fi contestate. Mai mult, atat timp cat BNR invoca faptul ca nu exista documente care sa ateste existenta unei eventuale creante a BNR fata de Casa Germana de Compensatie, putem spune ca nici nu mai este necesara cautarea acestora in Romania", se mai arata in scrisoare.

Economistul considera ca "o solutionare diplomatica la nivel de state ar fi preferabila".

"In absenta unui astfel de demers se poate actiona pe cale privata, perspectivele fiind insa mai putin previzibile si diplomatice. Sper ca veti gasi mijloacele necesare pentru a sensibiliza si responsabiliza factorii de decizie pe linia lamuririi soldului", se arata la finalul scrisorii transmise conducerii Senatului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri