Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, se asteapta ca anul viitor sa scada dobanzile la depozitele si creditele in lei, mentionand ca in aceasta perioada unele banci au redus ratele, iar altele merg pe niveluri mai inalte, scrie Mediafax.

"Avem in acest moment, in ceea ce priveste economisirea, o situatie putin diferita fata de cea cu care eram obisnuiti, si anume faptul ca bancile mergeau cam in aceeasi directie cu schimbarea dobanzilor la depozite. Cam toata lumea se ducea la un moment dat in crestere sau in scadere. Acum a aparut, in mod firesc, o oarecare separare, in sensul ca in timp ce unele banci au redus dobanzile, altele au preferat sa ramana la niveluri mai inalte si chiar negociaza, sa spunem, dobanzi mai inalte", a spus Ghetea (foto) dupa o conferinta pe teme economice.

El a afirmat ca este normal sa existe un anumit interes pentru depozitele locale in contextul actualei conjuncturi internationale si in conditiile in care unele banci europene au mentionat "mai direct, mai indirect" ca subsidiarele lor vor trebui sa se descurce cu resursele locale.

"Eu cred ca pentru anul 2012 vom asista la o reducere a dobanzilor la depozite, si pe acest fond, si o reducere a dobanzilor la creditare", a spus Ghetea.

Reprezentantul ARB a adaugat ca, in opinia sa, si BNR "va face niste pasi" in ceea ce priveste dobanda de politica monetara si mai ales in privinta nivelului rezervelor minime obligatorii.

Ghetea a precizat ca se refera la scaderea dobanzilor in lei, nu in valuta.

"Au aparut deja primele semne ale unor dobanzi le lei, la creditare, foarte joase, apropiate de dobazile care se practica la euro", a spus presedintele ARB.

El a adaugat ca, in conditiile noului regulament de creditare a persoanelor fizice, este important sa existe dobanzi mai mici, pentru a putea fi acordate credite "cat de cat vizibile".

"Nu trebuie sa ne intereseze numai dobanda la creditele pentru persoanele fizice. Este foarte importanta pentru toata lumea si dobanda la creditele pentru persoanele juridice, pentru ca acestea sa poata functiona, sa poata angaja salariati, care la randul lor sa poata sa ia credite pentru realizarea diverselor proiecte", a mai spus Ghetea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Libra Bank pune pe masă obligațiuni în euro cu dobandă de până la 5%
Setari Cookie-uri